Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis in judecata in dosarul "Posta Romana"

Vineri, 03 Mai 2019, ora 16:30
4082 citiri
Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis in judecata in dosarul "Posta Romana"
Foto: Arhiva Ziare.com

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar legat de fraudarea Companiei Nationale Posta Romana.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, Gabriel Sandu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si trafic de influenta.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei Marius Constantin Fecioru, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, Dumitru Daniel Neagoe, la data faptelor director general al Postei, Victor Simon, la data faptelor sef al Departamentului achizitii-investitii din cadrul companiei, alaturi de alti sase inculpati si trei societati comerciale.

"In cursul anului 2010, ca urmare a influentei traficate de cei doi demnitari, Sandu Gabriel si Fecioru Marius-Constantin, inculpatii Neagoe Dumitru-Daniel, Simon Victor, Stefan Catalin-Marian si Stanescu (fosta Janho) Diana-Luciana, si-au incalcat atributiile de serviciu prevazute de lege in contextul achizitionarii, de catre CN Posta Romana (CNPR) SA, la un pret supraevaluat (aspect cunoscut de acestia), a proiectului 'Meter Net' (masini de francat si o aplicatie de colectare si raportare a datelor privind corespondenta prelucrata).

Cei patru inculpati au beneficiat de sprijinul inculpatului Sandu Gabriel care, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a depus diligentele necesare pentru numirea acestora in functiile respective", se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca, in august 2010, cu nesocotirea dispozitiilor legale, inculpatii Diana Luciana Janho, Catalin Marian Stefan si Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, au desemnat castigatoare oferta unei societati comerciale agreate, cunoscand ca valoarea de atribuire a fost marita fraudulos.

Ulterior, intre societatea respectiva in calitate de furnizor si Posta Romana in calitate de beneficiar a fost incheiat un contract in conditii dezavantajoase, a carui executare a prejudiciat compania nationala cu suma de 4.959.149,78 euro.

Dupa incheierea contractului de achizitie publica, administratorul firmei beneficiare ar fi remis sumele de bani pretinse de inculpati prin intermediul unor societati comerciale controlate de ei.

"In perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a primit, suma de 270.254 lei, prin mai multe transferuri bancare, in conturile unei societati pe care o controla printr-o persoana apropiata; in perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatii Stefan Catalin-Marian si Stanescu (fosta Janho) Diana-Luciana au primit, cu ajutorul inculpatului Janho Khall Abdel Nour, suma totala de 263.273 lei (...) prin plati efectuate in conturile unei societati administrata de o interpusa a inculpatei Stanescu (fosta Janho) Diana-Luciana; in perioada octombrie 2010 - februarie 2011, inculpatul Victor Simon a primit, prin intermediul a doua societati administrate de inculpatul Ion Orzac (...) suma pretinsa, in cuantum total de 307.018 lei; in perioada septembrie 2010 - martie 2011, inculpatul Gabriel Sandu a primit suma totala de 11.380.297 lei, prin intermediul unor societati controlate de inculpatul Dinu Florin Bogdan; in perioada septembrie 2010-mai 2011, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsa de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, in conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlata de intermediarul sau, Domsa Cristian Ioan) ", se mentioneaza in comunicatul DNA.

Procurorii mai arata ca intre CN Posta Romana SA si o societate comerciala s-a incheiat, in cursul anului 2007, un contract de asociere in participatiune cu privire la furnizarea serviciului de "posta hibrida", considerat ulterior neprofitabil de catre functionarii companiei, propunandu-se chiar rezilierea contractului in anul 2009.

In acest context, administratorul societatii respective ar fi acceptat sa incheie mai multe intelegeri frauduloase cu factorii de decizie din cadrul companiei, in vederea mentinerii proiectului si executarii in conditii bune a acestuia.

Marius Constantin Fecioru este acuzat ca, in ianuarie 2011, in virtutea functiei de secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, a pretins de la reprezentantii societatii respective sume de bani pentru formatiunea politica din care facea parte, promitand ca, in schimb, isi va utiliza influenta pe care o avea asupra conducerii Postei Romane pentru sustinerea serviciului de posta hibrida si va determina conducerea companiei nationale sa efectueze cu celeritate plata deconturilor.

"Astfel, in perioada mai 2011-mai 2012, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit, prin intermediul inculpatei SC Industrial Software SRL Sibiu, administrata de Cristian Ioan Domsa, in baza unor contracte simulate, suma totala de 1.047.749 lei.

In acelasi context, in perioada iunie 2011 - mai 2012, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, in calitate de director general al CN Posta Romana SA, a primit prin intermediul a doua societati administrate de Petre Iura, in baza unor contracte simulate, suma totala de 1.364.001 lei.

In plus, pentru acelasi motiv (de...) in toamna anului 2010, inculpatul Victor Simon, in calitate de director operational al CN Posta Romana si membru al comitetului asocierii in participatiune, a pretins pentru sine si pentru sindicat, sume de bani pe care le-a primit in perioada ianuarie 2011-mai 2012 si care au insumat 1.310.099 lei", se mai arata in comunicat.

Fecioru mai este acuzat ca in 2010, in contextul desfasurarii de catre Ministerul Comunicatiilor a procedurilor de atribuire a proiectului "e-Academie" pentru functionarii publici, a solicitat ca unul dintre reprezentantii unei asocieri de firme, indreptatite sa castige licitatia, sa cumpere un soft inutil, in valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL, administrata de Cristian Ioan Domsa.

Tranzactia ar fi fost impusa omului de afaceri pentru ca Marius Constantin Fecioru sa nu impiedice desfasurarea procedurii de achizitie publica si desemnarea asocierii respective ca si castigatoare a licitatiei.

"Pretentiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domsa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, in luna august 2011, de catre inculpatul Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (suma la care s-a ajuns dupa reducerea pretentiilor initiale), platita ca pret al softului amintit.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, inculpatul Paul Ivanov a pretins de la acelasi om de afaceri suma totala de 180.000 de euro pentru a-si folosi influenta pe langa ministrul comunicatiilor de la acea vreme si a primit, in perioada iunie-august 2011, prin intermediul inculpatei SC Smanet Systems SRL, suma de 900.240 lei", precizeaza DNA.

CN Posta Romana SA s-a constituit parte civila cu suma de 23.052.608 lei, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse.

Doi dintre inculpatii din dosar, Petru Iura si Cristian Ioan Domsa, au declarat ca recunosc comiterea faptelor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv cate trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Vezi si Fostul ministru Gabriel Sandu nu a fost liberat conditionat, pentru ca e un infractor din categoria "gulerelor albe" - motivarea instantei

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gabriel Sandu trimis judecata DNA, #Gabriel Sandu dosar Posta Romana , #DNA