Fostul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, retinut: Ar fi luat mita in campanie

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 17:51
4509 citiri
Fostul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, retinut: Ar fi luat mita in campanie
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut, miercuri seara, de procurorii DNA, care au inceput urmarirea penala impotriva sa pentru ca ar fi cerut mita in campania electorala din 2012.

Aristotel Cancescu, care este seful ALDE Brasov si urma sa candideze la alegerile parlamentare din decembrie, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu in acest dosar, au anuntat procurorii DNA intr-un comunicat de presa.

Acesta va fi prezentat joi in fata unei instante de la Tribunalul Brasov, cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Anchetatorii au mai inceput urmarirea penala fata de patru functionari publici din Brasov, precum si fata de administratorul unei firme.

DNA sustine ca, in campania electorala pentru alegerile locale din 2012, Aristotel Cancescu, in calitate de presedinte al PNL Brasov, a pretins de la trei persoane bani si alte foloase, in valoare totala de 105.000 de lei.

In acelasi timp, Cancescu a mai cerut angajarea anumitor persoane la Agentia Judeteana Dezvoltare Durabila, pentru ca, in schimb, sa ii puna pe cei trei pe pozitii sigur eligibile pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov.

De asemenea, in perioada 2012-2013, Aristotel Cancescu, la cererea lui Claudiu Coman, care la acea vreme era consilier judetean, a dat dispozitii pentru intocmirea unor documente care permiteau alocarea unor sume din fondul de rezerva al consiliului, pentru achizitia unor softuri educationale in valoare de 675.000 lei.

Aceste softuri, mai exact niste CD-uri cu tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point si navigare Internet, au ajuns in primarii si scoli din judetul Brasov care nu aveau calculatoare.

"In plus, softurile vandute nu erau licentiate sau avizate de Ministerul Educatiei ca fiind corespunzatoare programei de invatamant pentru ciclul gimnazial", se arata in comunicatul DNA.

Ulterior, firma care a furnizat softurile, dupa scaderea cheltuielilor facute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), "a retras restul de bani in numerar, in mai multe transe".

Banii au ajuns apoi la Claudiu Coman, iar acesta "a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-si asigura locul pe o pozitie sigur eligibila pe lista candidatilor pentru Consiliul Judetean Brasov".

D.T.

Citește și:
Topul vizibilității miniștrilor. Bode urcă spectaculos, Grindeanu coboară șapte poziții. Locul ocupat de ministrul Energiei
Topul vizibilității miniștrilor. Bode urcă spectaculos, Grindeanu coboară șapte poziții. Locul ocupat de ministrul Energiei
Ministrul de Interne Lucian Bode a urcat spectaculos pe locul 2 în topul vizibilităţii membrilor Guvernului în luna octombrie, ca urmare a dezbaterilor privind admiterea României în Spaţiul...
Problemele apărute după actualizarea legii electorale. Subvențiile rămân uriașe, iar mai nou partidele pot plăti amenzi din ele
Problemele apărute după actualizarea legii electorale. Subvențiile rămân uriașe, iar mai nou partidele pot plăti amenzi din ele
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat în urmă cu o lună o modificare a Legii finanțării partidelor politice (Legea 334/2006). Deși în prima variantă legea avea mai numeroase...