Fostul rector al UNAP, Mircea Muresan, anchetat de DNA

Joi, 12 Martie 2009, ora 19:30
11817 citiri
Fostul rector al UNAP, Mircea Muresan, anchetat de DNA

Fostul rector al Universitatii Nationale de Aparare(UNAP), Mircea Muresan, este unul dintre generalii aflati in vizorul DNA in ancheta privind modul in care mai multi ofiteri cu grade superioare din MApN si-au obtinut titluri universitare.

Potrivit surselor, Muresan este cercetat, in acelasi timp, si intr-un alt dosar privind comiterea unor nereguli financiare in perioada in care a fost comandant al Universitatii de Aparare.

Concret, Muresan este cercetat alaturi de fostii sai colaboratori - generalul de flotila aeriana Florian Rapan (devenit si el, ulterior, rector al UNAP), locotenent-colonelul Doru Enache, Mariana Tudor, Ioan Grecu, Emil Ion si Viorel Buta pentru cheltuieli nelegale si bunuri scazute din contabilitatea universitatii in valoare de aproximativ 900.000 de lei.

Ancheta a fost demarata tot in urma unei sesizari facute de Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor (DPICF) din MApN. Din investigatiile DPICF, a rezultat ca Muresan si asociatii sai au prejudiciat UNAP cu 801.227 lei, reprezentand scaderea din evidenta contabila a unor carti, brosuri sau reviste cu bon de consum, fara a avea documente justificative si fara respectarea dispozitiilor in vigoare.

O alta neregula semnalata vizeaza suma de 95.400 de lei, reprezentand cheltuieli nelegale, neeconomicoase sau nejustificate aferente cesionarii exclusive a unor drepturi patrimoniale de autor, in cadrul UNAP. Cei in cauza au contestat rezultatele controlului MApN, insa memoriul lor a fost respins.

Generalul Mircea Muresan a demisionat in toamna lui 2008 din functia de rector al UNAP pentru a candida din partea PSD pentru un post de deputat in Ilfov, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse din MApN, ancheta derulata in prezent de DPICF nu ar fi una noua. Neregulile de la UNAP ar fi fost descoperite inca de acum doi ani de structurile de control ale MApN, cand mai multe cadre universitate din cadrul Universitatii "Carol I" ar fi reclamat faptul ca unii generali sau alti ofiteri cu functii importante care nu sunt angajati ai UNAP ar fi dat concursuri pentru a ocupa posturi de conferentiari sau profesori in cadrul universitatii.

"A existat o anumita nemultumire din partea oamenilor. Veneau generali sau alti ofiteri de prin minister sau Statul Major General si dadeau concursuri pentru functii de profesori si le luau posturile celor mai tineri care activau in cadrul universitatii si care se pregateau indelung pentru acest lucru", au spus sursele.

De altfel, legislatia in domeniu este una "contradictorie", sustin oficiali din minister. "Profesorii de la UNAP activeaza in baza a doua tipuri de legi: una care reglementeaza activitatea in institutiile universitare de invatamant superior, dar si o lege interna a ministerului apararii.

Conform acestei legi, functia de profesor universitar nu este atribuita decat gradului de colonel. In consecinta, un general nu ar putea sa fie profesor-conform legii. Totusi, unii generali din MApN sau alti ofiteri cu grade superioare celei de colonel au dat examene si au ocupat posturi de profesor", au explicat oficialii.

De asemenea, investigatia comisiei de ancheta a MApN ar fi scos la iveala si o anumita "larghete" manifestata de fosta conducere a UNAP in acordarea titlurilor didactice de doctor, peste 150 de posturi fiind prevazute numai pentru anul universitar 2008-2009.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Mircea Muresan DNA, #rector UNAP DNA, #DNA dosar generali, #MApN DNA , #DNA