Fostul sef al CJ Prahova Florin Anghel si fiica lui Mircea Cosma, cercetati in dosarul "Ciuperceasca"

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 22:11
3477 citiri
Fostul sef al CJ Prahova Florin Anghel si fiica lui Mircea Cosma, cercetati in dosarul "Ciuperceasca"
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, un fost director al Parcului Industrial Plopeni si Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, sunt urmariti penal pentru vanzarea subevaluata a cazarmii "Ciuperceasca", intrata in activul parcului in urma unui schimb de terenuri cu MApN.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, Florin Anghel, presedinte al Consiliului Judetean Prahova la data faptelor, este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu, Danut Marcel Cornea, presedinte al Consiliului de Administratie al Parcului Industrial Plopeni la data faptelor, imputernicit cu atributii de director general, pentru abuz in serviciu, iar Andreea Cosma, notar, este urmarita penal pentru complicitate la abuz in serviciu.

Sebastian Ghita, Mircea Cosma si Vlad Cosma, veste proasta de la curtea suprema

Firul faptelor

Astfel, conform DNA, in anul 2008, Danut Cornea, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Plopeni Industrial Parc S.A, ce apartine Consiliului Judetean Prahova, a semnat noua contracte de vanzare-cumparare prin care a instrainat loturi din cazarma"Ciuperceasca", o fosta unitate militara cu o suprafata de peste 40 de hectare de teren, care a intrat in activul parcului in urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vandute fara sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzactiilor fara sa fie imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de Consiliul Judetean Prahova, fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legale.

Procurorii sustin ca vanzarea terenurilor la un pret cu mult sub valoarea lor reala a fost facuta de Danut Cornea la indemnul presedintelui Consiliului Judetean Prahova de la acea data, Florin Serghei Anghel, care, depasindu-si competentele legale, a emis o procura autentificata prin care Cornea era imputernicit sa vanda integral activul "Cazarma 1375 - Ciuperceasca" catre toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care insa nu fusese stabilita printr-un raport de evaluare intocmit in vederea vanzarii, asa cum era prevazut in procedurile legale.

Conform anchetatorilor, in derularea acestor tranzactii cei doi au fost ajutati de catre notarul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, care a detinut functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova atat inainte de mandatul lui Florin Anghel, dar si dupa incheierea mandatului acestuia, in 2008.

Procurorii mai spun ca notarita Andreea Cosma "a acceptat sa autentifice contractele de vanzare cumparare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul 'Ciuperceasca', fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piata-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008".

Anchetatorii au stabilit ca in urma incheierii celor noua contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11 iunie 2008 - 04 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

"Totodata, activitatile mentionate au dus la obtinerea unor foloase necuvenite de catre reprezentantii mai multor societati comerciale care au achizitionat diverse parti ale activului mentionat la valori sub pretul de piata practicat in perioada respectiva", se arata in comunicatul DNA.

Tranzactiile cu terenurile fostei cazarmi militare Ciuperceasca au fost semnalate inca din anul 2011 intr-un raport al Curtii de Conturi.

Prejudicii la S.C. Plopeni Industrial Parc S.A.

Pe langa vanzarea subevaluata a terenurilor fostei unitati militare, Danut Cornea este suspectat ca in perioada decembrie 2005 - iulie 2008, a prejudiciat S.C. Plopeni Industrial Parc S.A. aproband, in calitate de sef al institutiei, plati pentru investitii care nu aveau niciun temei si nu au adus niciun beneficiu parcului industrial.

Procurorii au stabilit in acest dosar un prejudiciu total produs in dauna S.C. Plopeni Industrial Parc S.A de 18.694.990,34 lei, ce include prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca".

Florin Anghel, Danut Cornea si Andreea Cosma au fost audiati, joi, la DNA Ploiesti in acest dosar.

Cine sunt cei vizati de DNA in acest dosar

Florin Anghel este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Prahova. El a condus Consiliul Judetean in perioada 2004-2008, iar intre 2008 si 2012 a fost deputat din partea PDL, dar si prim-vicepresedinte al PDL Prahova, organizatie condusa in acea perioada de Roberta Anastase.

In 2012, Florin Anghel s-a retras din viata publica, iar in colegiul in care el a fost deputat a candidat fiul sau, Alexandru Anghel. Acesta nu a fost ales parlamentar, pierzand in favoarea candidatului USL de la acea vreme, deputatul Virgil Guran.

Danut Cornea a fost si consilier judetean PNL, membru in Comisia pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si a libertatilor cetatenilor.

Andreea Cosma este al treilea membru al familiei Cosma pus sub acuzare de DNA pentru fapte de coruptie. Tatal sau, presedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, si fratele sau, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt cercetati de DNA in mai multe dosare, pentru mai multe infractiuni precum luare de mita, trafic de influenta sau sprijinirea unui grup infractional organizat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#dosar Ciuperceasca cercetati, #DNA dosar Ciuperceasca , #DNA