Fostul sef al Companiei de Autostrazi, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cautiune

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 07:46
2542 citiri
Fostul sef al Companiei de Autostrazi, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cautiune
Foto: Ziare.com

Fostul sef al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Narcis Neaga, a fost pus de DNA sub controlul judiciar pe cautiune pe o durata de 60 de zile, fiind acuzat de abuz in serviciu.

Acesta trebuie sa plateasca in termen de zece zile cautiunea de 300.000 de lei sau sa ofere o garantie reala, mobiliara ori imobiliara, in limita sumei respective, transmite DNA intr-un comunicat de presa.

La data de 15 mai 2014, inculpatul Neaga Narcis, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuziva a unui contract de servicii privind Supervizare Autostrada Orastie - Sibiu si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti) si a dispozitiilor legale.

Ulterior, inculpatul a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind:

- Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 43+855 - km 65+965,

- Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 65+965 - km 82+070, se arata in comunicatul DNA.

Apoi, fostul sef al CNADNR a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emisa de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene).

Scandalul autostrazii Sibiu-Orastie: Fostul sef al Companiei de Autostrazi, audiat la DNA

"Ulterior, printr-o Sentinta arbitrala, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la data de 15.05.2014 pana la data de 23.12.2014, data inregistrarii cererii arbitrale.

Toate aceste actiuni au avut au drept consecinta directa plata, de la bugetul de stat (si nu din fondul de coeziune), catre liderul asocierii careia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentand pretul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 - decembrie 2013), a penalitatilor aferente, precum si plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendarii contractului de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov) ", adauga DNA.

Procurorii sustin ca prin suspendarea si respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul, adica societatea executanta a lucrarilor de constructie, care, in acest mod, a beneficiat de inchiderea neconformitatilor si avizarea la plata a situatiilor de lucrari, in conditiile in care supervizorul suspendat constatase deficiente de executie si utilizarea de materiale necorespunzatoare.

DNA informeaza ca prin suspendarea contractului si inlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu incalcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului si nepreluarea documentelor de la supervizorul initial, noul supervizor desemnat a fost pus in imposibilitatea urmaririi lucrarilor.

"Faptul ca dupa suspendarea contractului de supervizare, intr-o perioada scurta au fost gasite solutii pentru inchiderea neconformitatilor si aprobarea la plata a lucrarilor denota ca scopul suspendarii contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontarii unor lucrari neconforme", se arata in documentul citat.

In perioada in care se afla sub control judiciar Neaga Narcis trebuie sa se prezinte la DNA si la Sectia 3 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata DNA si Sectia 3 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Sectia 3 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat; sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent si sa nu se apropie de ceilalti inculpati/alti participanti la comiterea infractiunii/ martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.

Daca va incalca vreuna dintre aceste reguli, fostul sef al CNADNR poate fi arestat la domiciliu sau arestat preventiv.

A.G.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#fost sef CNADNR DNA, #sef CNADNR control judiciar, #Narcis Neaga control judiciar , #DNA