Fostul sef al serviciului secret din MAI si adjunctul sau, urmariti penal de DNA

Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:44
4457 citiri
Fostul sef al serviciului secret din MAI si adjunctul sau, urmariti penal de DNA
Foto: B1TV

Fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de secretar de stat Gheorghe Nicolae (foto) si Nelu Zarnica, fostul sau adjunct, amandoi demisi saptamana trecuta, sunt urmariti penal de DNA pentru deturnare de fonduri.

In plus, Gheorghe Nicolae este acuzat si de complicitate la abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat remis presei, luni, de DNA. Nicolae a fost audiat in aceasta dimineata la sediul central al institutiei.

Ciolos schimba conducerea serviciului secret al Ministerului de Interne - Seful DIPI a fost destituit

Dat afara de Ciolos acum nici o saptamana, fostul sef al serviciului secret al MAI a ajuns la DNA

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Gabriel Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI si Danut Iacob, fost sef al Diviziunii Administrative.

Procurorii spun ca in vara anului 2015, Gheorghe Nicolae si Gabriel Pavel au intocmit documentatia si au contribuit la "achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fara ca acestea sa fie folosite la acest tip de activitati".

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie", se arata in comunicatul DNA.

Conform procurorilor, "bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative".

"In perioada 21 august - octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus.

In perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

In aceeasi maniera au procedat cu suma totala de 14.353,51 lei si suspectii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii nu dau alte detalii cu privire la felul in care cei urmariti penal au cheltuit sumele mentionate mai sus.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Gheorghe Nicolae DIPI DNA, #sef DIPI urmarit penal , #DNA