GRECO si MONEYVAL: Sectia speciala trebuie desfiintata! OUG 7 va fi evaluata la nivelul Consiliului Europei

Marti, 05 Martie 2019, ora 16:54
7504 citiri
GRECO si MONEYVAL: Sectia speciala trebuie desfiintata! OUG 7 va fi evaluata la nivelul Consiliului Europei
Foto: Arhiva Pixabay

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta, marti, ca GRECO si MONEYVAL, organisme din cadrul Consiliului Europei, nu au fost consultate de autoritatile din Romania in ce priveste adoptarea OUG 7, care modifica Legile Justitiei.

"Secretariatul Executiv al GRECO - Grupul Statelor impotriva Coruptiei si cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, sustin ca nu au fost consultate ori informate de catre autoritatile romane asupra adoptarii OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justitiei", informeaza DNA intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.

DNA precizeaza ca cele doua organisme isi exprima ingrijorarea privind legiferarea prin ordonante de urgenta si isi intaresc opinia ca sectia de anchetare a magistratilor ar trebui desfiintata.

"Intr-o scrisoare de raspuns adresata conducerii Directiei Nationale Anticoruptie, reprezentantii GRECO si MONEYVAL atrag atentia asupra unor recomandari anterioare, in sensul in care numirea judecatorilor si a procurorilor in functii de conducere trebuie facuta pe baza unor criterii adecvate, clare si obiective, luand in considerare experienta si rezultatele obtinute si, de asemenea, isi intaresc opinia ca nou infiintata Sectie pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie desfiintata.

In acelasi document, se reafirma ingrijorarea privind utilizarea excesiva a procedurii de legiferare prin ordonante de urgenta", potrivit sursei citate.

De asemenea, GRECO a mai transmis DNA ca adoptarea OUG 7 va fi luata in considerare la urmatorul raport de evaluare, ce va fi discutat in perioada 17-21 iunie 2019.

"Romania este membru al GRECO din anul 1999 si incepand din 2017 face obiectul unei evaluari ad hoc din partea organizatiei, ca urmare a modificarilor succesive din ultima perioada aduse cadrului care reglementeaza legislatia din domeniul Justitiei.

Reprezentantii GRECO sustin ca situatia creata ca urmare a adoptarii Ordonantei 7/2019 va fi avuta in vedere la urmatorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019", se mai arata in document.

DNA a anuntat inca de saptamana trecuta ca cere sesizarea GRECO in acest sens. Institutia a anuntat martea trecuta ca nu isi suspenda activitatea, insa a afisat pe site un banner pe care scrie: "DNA - Institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7/2019. Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata".

Citeste mai multe detalii aici - DNA nu-si intrerupe activitatea, dar afiseaza un banner de protest pe site si cere sesizarea GRECO

Decizia a fost luata dupa ce din ce in ce mai multe parchete si instante si-au suspendat activitatea ca forma de protest fata de adoptarea ordonantei de urgenta 7.

Marti, Guvernul a adoptat ordonanta prin care aduce modificari contestatei OUG7, in ciuda cererilor magistratilor de abrogare totala si a avizului negativ dat de CSM pe acest ultim act normativ.

A.D.

#DNA OUG 7 2019, #MONEYVAL GRECO OUG 7 , #DNA
Comentarii