Ziare.com

Noi retineri la Protectia Martorilor: luare de mita, deturnare de fonduri si fals intelectual

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 19:12

   

Noi retineri la Protectia Martorilor: luare de mita, deturnare de fonduri si fals intelectual
Procurorii DNA a destructura un grup infractional organizat in cadrul Oficiului National pentru Protectia Martorilor. Dupa ce seful ONPM, Adrian Barascu, a fost retinut luni seara, alte patru persoane au fost retinut marti.

Astfel, DNA anunta retinerea lui Puscas Dan Cristina, comisar sef in cadrul O.N.P.M., fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu, in forma continuata (2 infractiuni).

A mai fost retinut Nanu Ion Octavian, comisar sef in cadrul (O.N.P.M.), acuzat de constituire a unui grup infractional organizat; obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata; abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

Aceeasi masura a fost luata si fata de Lehadus Aurel, comisar sef in cadrul O.N.P.M., acuzat de constituire a unui grup infractional organizat; abuz in serviciu, in forma continuata (2 infractiuni) si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

Tot retinut a fost si Gomeaja Marcel Daniel, comisar sef in cadrul O.N.P.M., acuzat de constituire a unui grup infractional organizat; luare de mita; fals intelectual, in forma continuata; uz de fals, in forma continuata si - complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

Seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor, retinut de DNA

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Croitoru Viorel Marcel (comisar sef in cadrul O.N.P.M., acuzat de constituire a unui grup infractional organizat; obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata) si Pintilescu Cristian (director adjunct in cadrul O.N.P.M., acuzat de - constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata).

Luni a fost retinut seful O.N.P.M, Adrian Barascu, si Popa Felicia Violeta, comisar sef in cadrul aceleiasi structuri de politie si Lita Andreea Violeta, psiholog in cadrul Oficiului National pentru Protectia Martorilor (O.N.P.M.).

DNA transmite ca in perioada septembrie - decembrie 2013, Barascu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian si Lita Andreea-Violeta au constituit un grup infractional organizat, grupare la care, in perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat si Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeaja Marcel-Daniel, Lehadus Aurel, Puscas Dan-Cristian, Pintilescu Cristian, in scopul savarsirii infractiunilor de obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA mai comunica ca in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.

Mai mult, membrii grupului au actionat si in directia deturnarii sumelor de bani cu destinatia mai sus mentionata catre achizitia directa, de la furnizori preferati, a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii O.N.P.M., precum si pentru dotarea functionarilor institutiei, fie in scopul achizitionarii unor bunuri si servicii inutile ori neperformante.

"In noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Lita Andreea-Violeta, in calitate de psiholog in cadrul O.N.P.M. si desemnata cu evaluarea si asistenta psihologica a unui martor protejat nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in conditiile in care acesta din urma i-a adus la cunostinta intentia si motivatiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vatamarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea in Program", mai transmite DNA.

A.G.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3682 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor