Guvernul Ponta mai da o lovitura Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Iunie 2013, ora 00:12
16458 citiri
Guvernul Ponta mai da o lovitura Justitiei (Opinii)

USL isi continua lupta furibunda cu Justitia, cu toate armele si in cel mai perfid mod cu putinta. Cea mai recenta lovitura a venit printr-o ordonanta de urgenta tinuta in mare secret pana la publicarea in Monitorul Oficial.

Prin aceasta ordonanta au fost reduse competentele DNA. Incepand de astazi Directia Nationala Anticoruptie nu va mai avea competenta pentru cercetarea infractiunilor vamale si de evaziune cu daune mai mici decat echivalentul in lei a un milion euro. Este un plafon ridicat care scoate din zona DNA foarte multe dintre infractiunile din care s-au facut marile averi in Romania.

Amandoua avantajeaza masiv clientela politica, ce va rasufla usurata de acum incolo. Sigur, si sub plafonul de un milion de euro raman infractiuni, dar sa nu uitam ca marea spaima a infractorului roman, mai ales a celui din politica sau cu conexiuni in zona politica, este DNA, cea mai emancipata parte a Parchetului, condusa de cel mai putin sigur dintre noii procurori sefi.

Deci cea mai mare parte a infractiunilor vamale si de evaziune se vor duce la tata Nitu, unde am eu sentimentul, poate gresit desigur, ca lucrurile vor fi cu mult mai ... flexibile.

Procurorii DNA, obisnuiti cu independenta din vremea lui Daniel Morar, vor ramane, cel putin o vreme, cu mult mai greu de strunit si de incalecat.

Sigur, Guvernul se poate apara invocand faptul ca a degrevat DNA de o parte din infractiunile mai putin grave, pentru a lasa procurorii anticoruptie sa se ocupe corespunzator de marea infractionalitate.

Putem discuta acest argument, dar cum pot crede in bunele intentii ale USL, cat timp modificarea a fost facuta in atat de mare secret?

Daca totul era curat si de buna credinta, o putere onesta iesea cu proiectul la vedere, il supunea dezbaterii, mai ales fiind vorba despre o zona atat de sensibila, si nu facea o ordonanta, ci un proiect de lege pe care sa-l treaca fara probleme majoritatea de 70%.

Secretul, aerul de conspiratie compromit acest demers, indiferent de eventuale argumente, si il trimit in zona luptei impotriva Justitiei. Probabil nu va trece mult si vom afla ce politicieni si clienti politici au primit cu dedicatie aceasta ordonanta si au iesit de sub competenta DNA.

Nu ma indoiesc ca Guvernul Ponta ar fi vrut sa scoata de sub incidenta DNA si mita peste un milion de euro, dar beleaua cu UE ar fi fost cu mult prea mare si chiar si-ar fi aprins paie in cap, asa ca a salvat printr-o gainarie macar ce se putea salva.

Si asa sunt de asteptat probleme cu MCV, pentru ca ordonanta de reducere a competentei DNA incalca una dintre tintele fixe, nu miscatoare, ale Mecanismului de Cooperare si Verificare, adica stabilitatea legislativa si institutionala anticoruptie.

Lupta aceasta impotriva Justitiei a devenit deja o traditie a USL. Senatorul Florin Iordache voia sa modifice Codul de procedura penala in privinta interceptarilor. N-a mers, dar a mers smecheria cu informarea avocatilor in privinta interceptarii.

In proiectul de modificare a Constitutiei vedem numai mizerii, de la anchetarea ministrilor doar cu voie de la majoritatea parlamentara, la scoaterea parlamentarilor de sub competenta Inaltei Curti, toate facute sa apere penalii. Statutul parlamentarilor a fost refuzat de doua ori de CCR tocmai pentru ca facea zid in fata penalilor.

Cea mai mare concentrare de efort a actualei puteri este menita sa puna Justitia in catuse, sa apere infractionalitatea si coruptia, sa dea mana libera la furat politicienilor. Si pentru ca tenacitatea acestui demers este atat de mare, nicio decizie a USL in privinta Justitiei, si daca va exista prin minune una onesta, nu va mai fi credibila.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...