Guvernul sesizeaza DNA in legatura cu defrisarile de paduri - 52 posibile fapte de natura penala

Duminica, 10 Mai 2015, ora 11:16
24168 citiri
Guvernul sesizeaza DNA in legatura cu defrisarile de paduri - 52 posibile fapte de natura penala

Guvernul sesizeaza DNA in legatura cu defrisarile de paduri, acuzand 52 de fapte posibil de natura penala.

Dupa protestele de sambata, din toata tara, legate de despaduririle ilegale care au loc in Romania din 1989, Guvernul a facut publica, duminica, sinteza rapoartelor Corpului de Control al primului ministru, referitor la verificarile privind valorificarea produselor fondului forestier.

Proteste masive in tara si strainatate impotriva defrisarilor. Este criticata si o decizie a lui Iohannis

Astfel, conform unor documente facute publice de Guvern, s-au facut verificari la directiile silvice din judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava, pentru perioada 16.03.2009 - 31.12.2012.

In urma verificarilor, au fost constatate nereguli si incalcari ale dispozitiilor legale.

Potrivit documentelor, au rezultat indicii privind savarsirea unui numar de 52 de posibile fapte de natura penala. In raport se reclama defrisarile ilegale din tara, angajatii de la Romsilva si firmele implicate in traficul fondului forestier fiind acuzati de abuz in serviciu, fals in acte, fals in declaratii si fals intelectual.

In ceea ce priveste prejudiciul statului, acesta urmeaza sa se calculeze. Se estimeaza insa ca statul a fost pagubit de sume uriase.

In Romania exista jumatate din suprafata totala de padure virgina din Uniunea Europeana. In urma protestelor recente, inclusiv in afara granitei Romaniei, circa 10.000 de persoane au semnat o petitie prin care se cere Guvernului sa rezolve problema defrisarii.

Manifestantii sunt nemultumiti si de modul in care clasa politica intelege sa salveze padurile tarii, indicandu-l in acest sens pe presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis in Parlament spre reexaminare Codul Silvic. Aceasta lege punea capat monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....