Inspectia Judiciara incepe azi un control la DNA privind dosarele in care sunt vizati magistrati

Miercuri, 01 August 2018, ora 08:37
3739 citiri
Inspectia Judiciara incepe azi un control la DNA privind dosarele in care sunt vizati magistrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectia Judiciara va face un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea autoritatii judecatoresti in cauzele de competenta DNA ce vizeaza magistrati sau care au legatura cu acestia.

Controlul va avea loc in perioada 1 august - 1 octombrie.

"Inspectia Judiciara, prin inspectorii de la Directiile de inspectie judiciara pentru procurori si, respectiv, judecatori, va efectua in perioada 1 august - 1 octombrie 2018 un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea", a anuntat Inspectia Judiciara acum doua zile.

Verificarile vizeaza perioada 1 iaunuarie 2014 - 30 iulie 2018, iar raportul va fi inaintat Consiliului Superior al Magistraturii pana la 5 noiembrie.

Controlul are loc in contextul in care procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob a precizat in proiectul de management depus la Ministerul Justitiei ca la DNA sunt inregistrate aproximativ 300 de dosare in care sunt cercetati magistrati, dosare care ar trebui inaintate noii sectii care ar urma sa fie infiintata in Parchetul General, conform modificarilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

"Infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie duce la modificarea competentei DNA cu privire la persoanele care detin calitatea de judecator sau procuror. Legea nr. 207/2018 prevede si obligatia Directiei Nationale Anticoruptie de a inainta cauzele in care sunt cercetati magistrati, la momentul in care sectia devine operationala.

In prezent, la Directia Nationala Anticoruptie sunt inregistrate aproximativ 300 de cauze care se afla in aceasta situatie", preciza Iacob in proiectul de management cu care a candidat pentru postul de procuror-sef al DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca prin existenta acestor dosare, de care nu a stiut, s-ar putea justifica faptul ca magistratii se opun infiintarii unei sectii care sa investigheze infractiunile comise de procurori si judecatori.

Iata aici mai multe detalii: Toader, despre cele 300 de dosare cu magistrati: Evident ca nu am stiut niciunul dintre noi asa ceva

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Inspectia judiciara control DNA, #300 dosare magistrati DNA, #IJ control DNA dosare magistrati , #DNA