Judecator retinut de DNA: Spaga, trafic de influenta si spionarea sotului concubinei

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 06:55
7376 citiri
Judecator retinut de DNA: Spaga, trafic de influenta si spionarea sotului concubinei
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatorul Dan Anton din Iasi, acuzat, intre altele, ca a promis unui om de afaceri ca va interveni la doua judecatoare in cazul unui barbat condamnat pentru contrabanda cu tigari, a fost retinut de procurorii DNA.

Dan Anton va fi dus, joi, la instanta cu propunere de arestare preventiva.

El a fost adus la Bucuresti cu o duba a Jandarmeriei, pentru a fi audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Judecatorul Dan Anton din Iasi este acuzat, intre altele, ca a promis unui om de afaceri ca va interveni la doua judecatoare in cazul unui barbat condamnat pentru contrabanda cu tigari, dar si ca a instalat un dispozitiv video in apartamentul fostului sot al concubinei sale, pentru a-l santaja.

Judecator din Iasi, in vizorul DNA: Le-a promis unor afaceristi italieni interventii la Filat si alti lideri moldoveni

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, vizat de perchezitiile facute miercuri de DNA in Iasi si Suceava, este acuzat, intre altele, de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri ca va interveni la doua judecatoare in cazul unui barbat, Ion Picicurov, condamnat la inchisoare cu executare pentru contrabanda cu tigari.

De asemenea, Dan Anton este acuzat ca ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni ca va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea si dezvoltarea de activitati financiar-bancare in tara respectiva.

Fostul premier moldovean Vlad Filat, arestat pentru 30 de zile (Video)

Averea lui Filat, sub sechestru. 5 masini de lux, ridicate ca probe ale spagii

Conform documentelor citate, in ianuarie 2014, Parchetului Judecatoriei Husi l-a trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dubla cetatenie romana si moldoveneasca si domiciliul in Republica Moldova, pentru contrabanda calificata in forma continuata, deoarece in 2013 acesta ar fi introdus in Romania doua transporturi cu tigari de contrabanda, de provenienta moldoveneasca.

In aceste conditii, in mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, si el cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca si cu domiciliul in Republica Moldova, ruda prin alianta cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul sau de afaceri, Teodor Hauca, fost senator, in prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social in Radauti, judetul Suceava, pentru ca acesta sa isi foloseasca influenta asupra unor magistrati de la Curtea de Apel Iasi, in vederea solutionarii favorabile a dosarului care il viza pe Picicurov, aflat pe rolul instantei iesene.

"Teodor Hauca a intermediat la un hotel din municipiul Iasi o intalnire la care au participat, printre altii, Sergiu Cavcaliuc si Dan Anton, judecator in cadrul Sectiei Penale si pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iasi.

In urma acestei intalniri, Dan Anton le-a dat asigurari co-interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei - Elena Iulia Ciobanu si Ancuta Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov impotriva sentintei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, data de Judecatoria Husi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare", se arata in documente ale anchetatorilor, precizandu-se ca in apel Picicurov a ramas cu pedeapsa dispusa initial.

Potrivit sursei citate, in schimbul interventiei sale, dar si pentru a asigura succesul demersului sau, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov sa-l angajeze ca aparator ales pe Stelica Boboc, avocat in Baroul Iasi si nas de cununie al nepotului judecatorului, Sergiu Anton.

"In baza aceleiasi intelegeri frauduloase privind influenta pe care Dan Anton ar fi urmat sa o exercite asupra celorlalti doi colegi ai sai, in contraprestatie, numitii Teodor Hauca si Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat in octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere si de transport in orasele Balti si Chisinau din Republica Moldova", precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, se mai arata in documentele anchetatorilor, ca, incepand cu toamna anului 2014, intre Dan Anton si concubina acestuia, Marina Moglan, care are dubla cetatenie romana si moldoveneasca, si oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni si Renato Del Gatto, ambii rezidenti in Botosani, au avut loc mai multe intalniri si discutii telefonice, "care au avut ca obiect facilitarea intrarii si dezvoltarii de activitati financiar-bancare de catre cei doi cetateni italieni pe piata din Republica Moldova".

"Aceste tatonari s-au concretizat in cursul lunii august 2015, cand cetateanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o suma consistenta, dar neprecizata de bani, pentru sine, si un post de director de banca pentru concubina acestuia, Marina Moglan, in Chisinau, Republica Moldova, in schimbul sprijinului pe care Anton urma sa-l acorde prin interventia pe langa autoritatile de resort din Republica Moldova", mai precizeaza sursele citate.

In cursul discutiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar si a ocuparii postului de director de banca de catre concubina sa, angajandu-se ca va interveni pe langa fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat in Parlamentul moldovean, la momentul savarsirii faptelor, cat si pe langa membri ai Guvernului Republicii Moldova.

L-a filmat pe ascuns pe fostul sot al concubinei

Conform documentelor anchetatorilor, judecatorul Dan Anton este acuzat si de violarea vietii private, dupa ce, in iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat in apartamentul din Iasi detinut in comun de Marina Moglan si Constantin Gutu, fostul sot al acesteia, fara consimtamantul celui din urma, unde, ajutat de Florin Isac, "a instalat un mijloc tehnic de inregistrare video, disimulat intr-un ceas electronic, cu scopul obtinerii unor imagini care sa contina detalii din viata privata a persoanei vatamate Constantin Gutu si pe care urmarea sa le foloseasca, impreuna cu Marina Moglan, pentru santajarea persoanei vatamate".

Totodata, in perioada decembrie - ianuarie 2015, Dan Anton a facut demersuri pe langa Daniel Florin Zvinca, politist la Punctul de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, judetul Botosani, pentru a-l determina sa faciliteze iesirea din tara a concubinei sale si a celor doi copii ai acesteia, fara acordul tatalui lor, Constantin Gutu.

"Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvinca a permis in 3 ianuarie 2015 iesirea din tara pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, judetul Botosani, a concubinei celui dintai, Marina Moglan, insotita de copii minori ai acesteia - unul in varsta de sase ani, avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca, si celalalt de noua ani, tot cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca, fara ca Marina Moglan sa aiba declaratia persoanei vatamate Constantin Gutu, privind acordul in legatura cu efectuarea de catre cei doi minori a unei calatorii in afara granitelor statului roman, respectiv in Republica Moldova", se mai arata in documentele anchetatorilor.

In aceste conditii, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz in serviciu, iar Daniel Florin Zvinca de abuz in serviciu.

Pe de alta parte, judecatorul Dan Anton este acuzat si de dare de mita, dupa ce, in cursul lunii noiembrie 2014, acesta, impreuna cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la scoala din Iasi unde invata copiii femeii diverse bunuri constand in bauturi alcoolice, pentru ca acesta sa-i semnaleze "orice vizita facuta de Constantin Gutu la unitatea scolara, fiind pus in garda in acest fel, cu privire la prezenta lui Gutu in municipiul Iasi (persoana vatamata isi desfasura activitatea profesionala in Chisinau, Republica Moldova si venea ocazional in Iasi) ", se mai arata in documentele citate.

Perchezitii DNA in Iasi si Suceava: Sunt vizati un judecator, un procuror si un avocat

Procurorii DNA au facut perchezitii, miercuri, la locuinta judecatorului Dan Anton si la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iasi.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in acest dosar procurorii fac cercetari privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni contra libertatii persoanei comise in perioada 2014-2015.

In luna iunie, 11 perchezitii ale DIICOT au fost facute in mai multe locuri din Iasi, intr-un dosar de evaziune fiscala si trafic de influenta, printre persoanele vizate fiind judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi, care era suspectat ca a intervenit in favoarea unor persoane condamnate, in schimbul sumei de 200.000 de lei si al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare si luare de mita, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri in Iasi. In anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Dupa absolvire, el nu a plecat din Iasi pentru ca intrase in afaceri, iar initial a facut comert cu televizoare, aparate de uz casnic si, ulterior, hartie, dupa cum el insusi declara.

In anul 1998, Vlad Filat era actionar la firma "Romold Trading", care importa tigari MT din Republica Moldova, societate radiata in prezent. In acelasi an, firma a intrat in atentia procurorilor ieseni si a Fiscului.

In noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au retinut patru tiruri cu 1,8 milioane de tigari MT, o parte dintre acestea avand timbre expirate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#judecator Iasi trafic influenta Filat , #DNA