Judecatorii confisca 1.300.000 de dolari si 100.000 de euro in dosarul Microsoft in care a fost cercetat Tariceanu. Senatul l-a salvat de ancheta pe liderul ALDE

Vineri, 14 August 2020, ora 15:50
19819 citiri
Judecatorii confisca 1.300.000 de dolari si 100.000 de euro in dosarul Microsoft in care a fost cercetat Tariceanu. Senatul l-a salvat de ancheta pe liderul ALDE
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Decizie inedita a Tribunalului Bucuresti. Judecatorii au confiscat sumele de 100.000 de euro si 1.300.000 de dolari, aflate in conturile bancare deschise la Credit Suisse Austria de societatea Kenton Enterprises LTD, implicata in afacerea licentelor Microsoft, la solicitarea procurorilor DNA.

Este vorba de o societate care potrivit DNA ar fi fost controlata de afaceristii Florin Pletea si Dragos Nicolaescu, denuntatori in acest caz. Ancheta penala in cazul acestora a fost clasata, deoarece afaceristii au denuntat la DNA faptele anterior sesizarii organelor de urmarire penala.

In acest caz a fost trimis in judecata afaceristul omul de afaceri Petru Berteanu, pentru complicitate la luare de mita. Procesul acestuia este in continuare in faza de Camera Preliminara. Este vorba de dosarul care-l viza initial pe fostul sef al Senatulul, Calin Popescu Tariceanu, legat de achizitia unor licente Microsoft. Liderul ALDE a scapat insa de acuzatii dupa ce plenul Senatului a respins, in 3 iuni 2019, solicitarea DNA de ridicare a imunitatii parlamentare. Ancheta in cazul lui Calin Popescu Tariceanu a fost disjunsa dupa trimiterea in judecata a lui Berteanu.

Revenind la banii confiscati de Tribunalul Bucuresti, DNA a solicitat, pe 26 mai 2020, confiscarea speciala a acestora.

"Anterior, prin rechizitoriu, se dispusese instituirea de masuri asiguratorii asupra conturilor bancare in vederea confiscarii sumelor de 100.000 euro si 1.300.000 USD. Banii respectivi ar reprezenta diferenta ramasa in conturile bancare ale societatilor controlate de doua persoane fizice (martori) din comisionul remis de compania straina din domeniul IT, pentru a fi platit functionarilor publici din Romania, in schimbul inchirierii, de catre statul roman, a unor licente IT," explica DNA, intr-o postare pe site-ul parchetului.

Confiscarea speciala a sumelor provenite din infractiuni de coruptie a fost propusa avand in vedere prevederile legale referitoare la existenta unei cauze de nepedepsire, respectiv denuntarea faptelor de catre doua persoane mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la acestea, banii fiind dati inaintea formularii denunturilor. Fata de aceste doua persoane fizice cercetate pentru dare de mita s-a dispus clasarea, explica procurorii intr-o precizare din 12 august 2020.

Decizia

Decizia Tribunalului Bucuresti, potrivit portalului instantelor: "In baza art. 549/1 alin. 1 si alin. 5 lit. b C. proc. pen. admite propunerea formulata de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala, prin solutia de clasare din data de 12.12.2020, emisa in dosarul nr. 532/D/P/2018.

In temeiul art. 112 alin. 1 lit. e C. pen. dispune confiscarea sumei de 100.000 euro si 1.300.000 usd, suma aflata in conturile bancare deschise la Credit Suisse Austria de Kenton Enterprises LTD. In temeiul art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie, in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii, pentru procuror si intimat. Pronuntata in sedinta publica din data de 07 august 2020."

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...