Justificarea lui Pivniceru la propunerile de procurori sefi: Experienta, calmul, atasamentul

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 18:28
3213 citiri
Justificarea lui Pivniceru la propunerile de procurori sefi: Experienta, calmul, atasamentul
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, si-a justificat propunerile de numire a lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general si a lui Ioan Irimie la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prin faptul ca cei doi procurori au avansat solutii manageriale mai concrete si mai realiste decat ale contracandidatilor, calmul si atasamentul fata de Parchet fiind trasaturi decisive in selectie.

Potrivit unui document prezentat joi de Ministerul Justitiei, Mona Pivniceru isi motiveaza alegerea celor doi procurori propusi pentru Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), respectiv Directia Nationala Anticoruptie, in urma propunerilor facute de o comisie de specialitate.

De ce Nitu si nu Hach

Pentru Parchetul General, ministrul Justitiei a explicat ca l-a ales pe Tiberiu Mihail Nitu in detrimentul Elenei Hach pentru ca aceasta, in planul ei managerial, "propune pentru problemele identificate solutii exprimate generic, de tipul redimensionarea schemelor, remedierea deficitului de personal sau pentru a caror realizare sunt necesare demersuri complexe, implicand decizii ale altor institutii".

De asemenea, Pivniceru i-a reprosat Elenei Hach ca a folosit o terminologie gresita cand candidata a propus 'conturarea unei politici fiscale" a Parchetului General, formula corecta fiind, insa, "politica bugetara".

Ministrul mai arata ca Elena Hach a propus solutii care implica resurse dificil de obtinut in conditiile crizei economice, in timp ce Tiberiu Mihail Nitu "se orienteaza spre rezolvari concrete, adaptate resurselor reale ale Ministerului Public si circumscrise atributiilor procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie".

Printre solutiile avansate de Nitu sunt enumerate "standardizarea procedurilor, normarea muncii, redistribuirea resursei umane deja existente, limitarea delegarilor, regandirea modului de utilizare a institutiei preluarii cauzelor".

In cadrul interviului de selectie, procurorul propus de Pivniceru pentru sefia Parchetului General a dat dovada unui "limbaj elevat", "fara ca discursul sau sa devina rigid ori sa creeze impresia unei excesive pregatiri prealabile", mai sustine Pivniceru.

In plus, Pivniceru spune ca l-a ales pe Nitu pentru ca are o capacitate mai buna de a-si asculta interlocutorul decat contracandidata lui, Elena Hach.

"Cea mai pregnanta diferenta fata de doamna procuror Hach Elena" este "aceea a unei mai mari disponibilitati din partea domnului procuror Nitu de a asculta si intelege punctul de vedere al interlocutorului, fara a renunta insa la apararea, argumentata, a propriei opinii", mai arata Pivniceru.

"Or, aceasta trasatura constituie o premisa esentiala pentru munca in echipa, indispensabila intr-un sistem de tipul celui al Ministerului Public, guvernat de principiul indivizibilitatii", conchide ministrul.

Totodata, ministrul Justitiei spune ca in alegerea lui Nitu a tinut seama si de faptul ca acesta va asigura continuitatea activitatii Ministerului Public, necesitate care a fost subliniata de Comisia Europeana, in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie.

Astfel propunerea lui Nitu la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) este "de natura sa constituie o garantie a ireversibilitatii reformei in justitie, in conditiile in care sub conducerea unei echipe din care acesta a facut parte au fost inregistrate progrese subliniate ca atare si in rapoartele de monitorizare a indeplinirii conditionalitatilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", concluzioneaza Mona Pivniceru.

De ce Irimie si nu Dumitrescu

La sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ministrul Justitiei arata ca l-a propus pe Ioan Irimie in detrimentul lui Claudiu Constantin Dumitrescu, actualul sef al Departamentului de Lupta Anti-Frauda (DLAF) al Guvernului, pentru ca primul "a parcurs in mod firesc toate treptele din ierarhia parchetelor".

"In plus fata de contracandidatul sau, domnul procuror Irimie Ioan are si experienta specifica activitatii in cadrul structurilor teritoriale anticoruptie", motiveaza Mona Pivniceru.

De asemenea, ea arata ca in proiectul managerial procurorul Irimie a avansat solutii mai concrete decat ale contracandidatilor: "inlaturarea neregulilor procedurale pentru a evita sanctionarea acestora de catre instanta, orientarea luptei anticoruptie spre domeniile vulnerabile si cu precadere spre acelea cu privire la care nu exista sesizari ale actelor de coruptie".

In schimb, Pivniceru ii reproseaza lui Claudiu Dumitrescu faptul ca a prezentat ca solutii proprii masuri deja luate.

"Domnul procuror Irimie Ioan a propus obiective concrete, realizabile, fara a se afla in situatia de a prezenta drept solutii proprii masuri care au fost deja luate (analiza cauzelor mai vechi de 6 luni, analiza achitarilor si restituirilor, repartizarea obiectiva si echitabila a dosarelor, incheierea de protocoale de colaborare cu alte institutii, mentionate de domnul procuror Dumitrescu Constantin Claudiu) sau asertiuni legate de reglementari viitoare, fara legatura cu atributiile procurorului sef al Directie", sustine Pivniceru.

Sub raportul calitatilor personale, ministrul Justitiei remarca in cazul lui Irimie calmul si atasamentul fata de DNA, in conditiile experientei procurorului in institutie.

"Raspunsurile la intrebarile domnului procuror Irimie Ioan din cadrul interviului legate de modalitatea de rezolvare a unei situatii de criza, exemplificate in mod concret, au dovedit in mai mare masura decat in cazul celorlalti candidati (inclusiv domnul procuror Dumitrescu Constantin Claudiu) calm si echilibru in abordarea problemelor, dar si atasament fata de institutia pe care intentioneaza sa o conduca", isi justifica ministrul alegerea.

In plus, experienta lui Irimie de 34 de ani in sistem a constituit un avantaj fata de contracandidatii lui, tinand cont ca si Comisia Europeana a ridicat necesitatea conducerii DNA de catre un magistrat cu experienta in structurile anticoruptie.

"In plus, faptul ca propunerea de numire are in vedere un procuror care si-a desfasurat activitatea in cadrul structurilor anticoruptie ale Ministerului Public inca de la infiintarea acestora este de natura sa constituie o garantie a ireversibilitatii reformei in justitie, in conditiile in care echipa din care si acesta a facut parte a inregistrat progresele in rapoartele de monitorizare a indeplinirii conditionalitatilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", arata Mona Pivniceru.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Tiberiu Nitu procuror general, #Ioan Irimie sef DNA, #motivare Pivniceru numire procurori , #DNA
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
+ loialitatea fata de crima organizata !
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Are o fatza de ocnas Irimie...