Kovesi a facut bilantul DNA. Iohannis: Lupta impotriva marii coruptii se va reflecta in buzunarul cetatenilor

Joi, 23 Februarie 2017, ora 12:35
19285 citiri
Kovesi a facut bilantul DNA. Iohannis: Lupta impotriva marii coruptii se va reflecta in buzunarul cetatenilor

DNA si-a prezentat, joi, raportul de activitate pe anul 2016, eveniment la care au luat cuvantul, printre altii, presedintele Klaus Iohannis si procurorul-sef al institutiei anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Seful statului a atras atentia ca "cetatenii anului 2017 nu mai tolereaza minciuna si compromisul", si a vorbit in context despre evenimentele din jurul adoptarii ordonantei 13.

"Lupta anticoruptie a fost pusa serios la incercare. Continuarea luptei anticoruptie este o cerinta esentiala, daca ne dorim un stat modern", a subliniat presedintele.

La randul sau, Kovesi a criticat presiunile care sunt exercitate in spatiul public asupra activitatii DNA, "mai ales daca vin din partea unor condamnati sau inculpati care au detinut sau detin functii importante in stat".

"Ne pasa de tara in care traim, ne pasa de Romania. Sa nu uitam: Noi suntem DNA", a subliniat sefa institutiei anticoruptie.

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a spus ca nu este adepta ideii ca "Romania este cea mai corupta tara din Europa", in timp ce procurorul general, Augustin Lazar, a atras atentia ca "unii se gandesc sa faca mai severa raspunderea magistratilor", si ca, astfel, "poate vor sa intimideze".

La sedinta de bilant, care a avut loc la Cercul Militar National, au asistat si ambasadorii SUA, Marii Britanii si Frantei.

Au mai luat parte presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, vicepresedintele CSM, Cristian Ban, ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, dar si procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

In schimb, au lipsit premierul Sorin Grindeanu si directorul SRI, Eduard Hellvig.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele declaratii de la raportul DNA:

12:35 - Laura Codruta Kovesi a declarat inchis acest eveniment, invitatii urmand a discuta intr-un cadru restrans despre raportul DNA.

12:09 - A luat cuvantul procurorul general,

Augustin Lazar

.

- La nivel european, coruptia a devenit un fel de ruleta, in care cei care isi incearca norocul castiga in 9 cazuri din 10, in totala impunitate. Este concluzia unui analist care a studiat (...) acest fenomen rusinos care nu trebuie tolerat in niciun mod.

- Lupta impotriva coruptiei este prevazuta in strategia de stat a Romaniei si in strategia de modernizare a Ministerului Public. Prin urmare, ea va ramane o prioritate ferma pentru Ministerul Public roman.

- Apreciez activitatea DNA din anul 2016 fiind considerabila, superior ca volum si calitate celei din anul 2015.

- Este foarte important sa ne redimensionam resursele in asa maniera incat sa putem sa ii facem fata. Numarul de cauze ramase nesolutionate a crescut, ramanand spre solutionare 7.500 de dosare, un stoc important. Acest lucru este datorat unei veritabile avalanse de cauze, circa 5.000 de noi dosare.

- DNA va trebui sa gaseasca resursele necesare solutionarii acestei cauze.

- In circa o treime dintre cauze, colegii nostri au reusit sa dea solutii in pana un an de cand au fost sesizate. Cauzele pe care le are DNA in lucru si pe care in mare masura le trimite in judecata sunt voluminoase, complexe, vizand persoane cu inalte functii, care beneficiaza de consiliere juridica inalt calificata, precum si de sustinere din partea unei bune parti a media.

- Intelegem cu totii gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA isi desfasoara activitatea, adesea sub amenintari constante.

- Trebuie sa remarcam aici si calitatile oficiale ale celor trimisi in judecata. Analiza activitatii DNA ne ofera si ocazia reflectarii asupra conduitelor etice ale magistratilor.

- In legatura cu puterea judecatoareasca, remarcam ca DNA nu a aplicat standarde diferite, cand a anchetat magistrati.

- Societatea civila constientizeaza tot mai mult prezenta coruptiei, atat in institutiile publice, cat si in mediul privat. Printre infractiuni, se remarca cea de abuz in serviciu, in special cand are o finalitate coruptiva.

- Desi DNA isi desfasoara activitatea sub presiune media, misiunea DNA de combatere a coruptiei trebuie continuata fara ezitare.

- Trebuie sa cunoastem foarte bine deciziile CEDO, sa fim foarte atenti la actele de urmarire penala, ca sa fie efectuate in conditiile respectarii drepturilor fundamentale.

- De asemenea, va trebui sa identificam resursele necesare pentru a putea instrumenta intr-un termen rezonabil si pentru a evita prescrierea unor fapte.

- Ne mai dorim, in 2017, ca activitatea noastra sa se focalizeze pe deontologia sistemului judiciar.

- Unii se gandesc sa stranga si sa faca mai severa raspunderea magistratilor, ceea ce nu mi se pare in regula, in afara de cazul in care vor sa intimideze.

- Un alt aspect pozitiv al DNA in 2016 este cel legat de recuperarea bunurilor. Statul roman are de confiscat suma de circa 200 de milioane de euro. A fost recuperata o suma de 5 milioane de euro.

11:57 - A luat cuvantul si ministrul interimar al Justitiei,

Ana Birchall

:

- DNA este o institutie cheie a Ministerului Public. (...) Eforturile noastre trebuie sa fie in egala masura pentru protejarea drepturilor si libertatilor omului. Activitatea dvs a fost evaluata permanent in ultimii 10 ani de zile.

- Este salutara preocuparea DNA de a pune masuri asiguratoare in vederea recuperarii prejudiciilor.

- Vreau ca si in Romania, in tara mea, sa domneasca legea. Inchei prin a va marturisi ca o buna parte a responsabilitatilor europene sunt strans legate de activitatile dvs. Va incredintez de tot sprijinul, in misiunea pe care o aveti.

- Pentru 2017 urez succes procurorilor DNA, echilibru si rigoare optima, echilibru si responsabilitate. Va multumesc!

11:50 - La pupitru a urcat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,

Mariana Ghena

:

- Coruptia a existat peste tot si nu a fost nicaieri eradicata, chiar si in cele mai moderne state europene. Coruptia poate deveni un factor de erodare a statului, cu grave consecinte asupra societatii.

- CSM a intervenit si va interveni prompt, in toate situatiile cu potential de afectare a independentei Justitiei si magistratilor.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...