Kovesi a facut bilantul DNA. Iohannis: Lupta impotriva marii coruptii se va reflecta in buzunarul cetatenilor

Joi, 23 Februarie 2017, ora 12:35
19580 citiri
Kovesi a facut bilantul DNA. Iohannis: Lupta impotriva marii coruptii se va reflecta in buzunarul cetatenilor
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA si-a prezentat, joi, raportul de activitate pe anul 2016, eveniment la care au luat cuvantul, printre altii, presedintele Klaus Iohannis si procurorul-sef al institutiei anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Seful statului a atras atentia ca "cetatenii anului 2017 nu mai tolereaza minciuna si compromisul", si a vorbit in context despre evenimentele din jurul adoptarii ordonantei 13.

"Lupta anticoruptie a fost pusa serios la incercare. Continuarea luptei anticoruptie este o cerinta esentiala, daca ne dorim un stat modern", a subliniat presedintele.

La randul sau, Kovesi a criticat presiunile care sunt exercitate in spatiul public asupra activitatii DNA, "mai ales daca vin din partea unor condamnati sau inculpati care au detinut sau detin functii importante in stat".

"Ne pasa de tara in care traim, ne pasa de Romania. Sa nu uitam: Noi suntem DNA", a subliniat sefa institutiei anticoruptie.

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a spus ca nu este adepta ideii ca "Romania este cea mai corupta tara din Europa", in timp ce procurorul general, Augustin Lazar, a atras atentia ca "unii se gandesc sa faca mai severa raspunderea magistratilor", si ca, astfel, "poate vor sa intimideze".

La sedinta de bilant, care a avut loc la Cercul Militar National, au asistat si ambasadorii SUA, Marii Britanii si Frantei.

Au mai luat parte presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, vicepresedintele CSM, Cristian Ban, ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, dar si procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

In schimb, au lipsit premierul Sorin Grindeanu si directorul SRI, Eduard Hellvig.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele declaratii de la raportul DNA:

12:35 - Laura Codruta Kovesi a declarat inchis acest eveniment, invitatii urmand a discuta intr-un cadru restrans despre raportul DNA.

12:09 - A luat cuvantul procurorul general,

Augustin Lazar

.

- La nivel european, coruptia a devenit un fel de ruleta, in care cei care isi incearca norocul castiga in 9 cazuri din 10, in totala impunitate. Este concluzia unui analist care a studiat (...) acest fenomen rusinos care nu trebuie tolerat in niciun mod.

- Lupta impotriva coruptiei este prevazuta in strategia de stat a Romaniei si in strategia de modernizare a Ministerului Public. Prin urmare, ea va ramane o prioritate ferma pentru Ministerul Public roman.

- Apreciez activitatea DNA din anul 2016 fiind considerabila, superior ca volum si calitate celei din anul 2015.

- Este foarte important sa ne redimensionam resursele in asa maniera incat sa putem sa ii facem fata. Numarul de cauze ramase nesolutionate a crescut, ramanand spre solutionare 7.500 de dosare, un stoc important. Acest lucru este datorat unei veritabile avalanse de cauze, circa 5.000 de noi dosare.

- DNA va trebui sa gaseasca resursele necesare solutionarii acestei cauze.

- In circa o treime dintre cauze, colegii nostri au reusit sa dea solutii in pana un an de cand au fost sesizate. Cauzele pe care le are DNA in lucru si pe care in mare masura le trimite in judecata sunt voluminoase, complexe, vizand persoane cu inalte functii, care beneficiaza de consiliere juridica inalt calificata, precum si de sustinere din partea unei bune parti a media.

- Intelegem cu totii gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA isi desfasoara activitatea, adesea sub amenintari constante.

- Trebuie sa remarcam aici si calitatile oficiale ale celor trimisi in judecata. Analiza activitatii DNA ne ofera si ocazia reflectarii asupra conduitelor etice ale magistratilor.

- In legatura cu puterea judecatoareasca, remarcam ca DNA nu a aplicat standarde diferite, cand a anchetat magistrati.

- Societatea civila constientizeaza tot mai mult prezenta coruptiei, atat in institutiile publice, cat si in mediul privat. Printre infractiuni, se remarca cea de abuz in serviciu, in special cand are o finalitate coruptiva.

- Desi DNA isi desfasoara activitatea sub presiune media, misiunea DNA de combatere a coruptiei trebuie continuata fara ezitare.

- Trebuie sa cunoastem foarte bine deciziile CEDO, sa fim foarte atenti la actele de urmarire penala, ca sa fie efectuate in conditiile respectarii drepturilor fundamentale.

- De asemenea, va trebui sa identificam resursele necesare pentru a putea instrumenta intr-un termen rezonabil si pentru a evita prescrierea unor fapte.

- Ne mai dorim, in 2017, ca activitatea noastra sa se focalizeze pe deontologia sistemului judiciar.

- Unii se gandesc sa stranga si sa faca mai severa raspunderea magistratilor, ceea ce nu mi se pare in regula, in afara de cazul in care vor sa intimideze.

- Un alt aspect pozitiv al DNA in 2016 este cel legat de recuperarea bunurilor. Statul roman are de confiscat suma de circa 200 de milioane de euro. A fost recuperata o suma de 5 milioane de euro.

11:57 - A luat cuvantul si ministrul interimar al Justitiei,

Ana Birchall

:

- DNA este o institutie cheie a Ministerului Public. (...) Eforturile noastre trebuie sa fie in egala masura pentru protejarea drepturilor si libertatilor omului. Activitatea dvs a fost evaluata permanent in ultimii 10 ani de zile.

- Este salutara preocuparea DNA de a pune masuri asiguratoare in vederea recuperarii prejudiciilor.

- Vreau ca si in Romania, in tara mea, sa domneasca legea. Inchei prin a va marturisi ca o buna parte a responsabilitatilor europene sunt strans legate de activitatile dvs. Va incredintez de tot sprijinul, in misiunea pe care o aveti.

- Pentru 2017 urez succes procurorilor DNA, echilibru si rigoare optima, echilibru si responsabilitate. Va multumesc!

11:50 - La pupitru a urcat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,

Mariana Ghena

:

- Coruptia a existat peste tot si nu a fost nicaieri eradicata, chiar si in cele mai moderne state europene. Coruptia poate deveni un factor de erodare a statului, cu grave consecinte asupra societatii.

- CSM a intervenit si va interveni prompt, in toate situatiile cu potential de afectare a independentei Justitiei si magistratilor.

11:39 - A luat cuvantul si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Cristina Tarcea

:

- Trebuie sa acordam mult mai multa importanta masurilor de preventie a coruptiei.

- Nu sunt adepta ideii ca Romania este cea mai corupta tara din Europa. Suntem o societate in tranzitie, care nu ne-am stabilit exact reperele si valorile. Tentatia coruptiei este mult mai mare in Romania. Dar important este faptul ca intreaga societate constientizeaza acest efect al coruptiei. In tot acest efort comun, desigur, DNA are rolul ei bine conturat.

11:27 - A luat cuvantul

Klaus Iohannis

:

- Increderea cetatanilor in Justitie a crescut, iar succesul luptei anticoruptie a ajuns sa fie apreciat si international, tara noastra fiind pe punctul de a exporta acest model in regiune. Acest lucru nu ar fi fost posibil, daca in Romania nu s-ar fi produs o asumare sociala a unui set de valori solide.

- Am vazut cu totii ca cetatenii anului 2017 nu mai tolereaza minciuna si compromisul, au asteptari de la institutiile statului, au asteptari ca viata publica sa aiba in centrul ei respectarea legii si integritatea.

- Romania a devenit o sursa de inspiratie pentru cetatenii altor state, de a manifesta si de a-si exprima in mod public refuzul de a accepta acte de coruptie.

- La inceputul acestui an, lupta anticoruptie a fost pusa serios la incercare. Continuarea luptei anticoruptie este o cerinta esentiala, daca ne dorim un stat modern. Incercarile Executivului de a modifica legislatia penala au fost criticate in raportul MCV.

- Nefericita ordonanta 13 a fost abrogata. Masurile amenintatoare la adresa luptei anticoruptie au fost retrase, iar sabia lui Damocles pare ca a fost, cel putin pentru moment, indepartata. Avem o legislatie care lasa loc la interpretare.

- Legi de gratiere colectiva au nevoie de o dezbatere ampla in spatiul public. Sunt aspecte de neignorat in Romania anului 2017. Aprecierea oportunitatii adoptarii unor astfel de masuri si de interventii trebuie sa fie expresia unor dezbateri reale in Parlament.

- Am incredere ca DNA si institutiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ, bazat pe activitatea lor de zi cu zi. Datele si cifrele din raportul de activitate arata intr-adevar ca lupta DNA impotriva marii coruptii duce la bunastare sociala, lucru care se va reflecta in primul rand in buzunarul cetatenilor.

- O societate in care lupta anticoruptie este suficienta este una in care cei care au fost gasiti vinovati nu se mai bucura in continuare de banii sau bunurile dobandite prin incalcarea legii.

- Lupta impotriva coruptiei este necesara si trebuie continuata, dar ea nu va fi suficienta, pentru a combate definitiv acest flagel. Profilaxia trebuie sa insemne integritate si responsabilitate, la nivelul conducerii tuturor institutiilor publice. Am intrat intr-o noua etapa de maturizare a Romaniei, construita pe o structura a integritatii si corectitudinii in viata publica.

- Nu putem sa reusim in acest demers care pune pe primul loc integritatea si interesul general al cetatenilor, fara punti reale intre institutiile statului. Este nevoie de foarte mult echilibru si intelepciune din partea tuturor partilor implicate.

- DNA ramane o institutie-cheie. Ati aratat ca obiectivele pe care vi le-ati asumat pot fi transformate in obiective palpabile. Va asigur ca veti avea in mine un partener si un sprijin neconditionat in consolidarea statului de drept, este convingerea mea ferma ca dezvoltarea reala depinde de asta.

11:06 - A luat cuvantul sefa DNA,

Laura Codruta Kovesi

:

- Este un bilant pe care il prezentam invitatilor, dar si cetatenilor. In aceasta lupta, am avut alaturi de noi cel mai important aliat - cetatenii Romaniei. Fara ei, munca noastra nu ar fi fost posibila. Sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe respect.

- Ne-am dorit si ne dorim sa combatem coruptia, dar acest lucru nu este suficient. In Romania, multa lume declara ca sustine lupta anticoruptie, dar am vazut cu totii cat de mult conteaza stabilitatea legislatiei. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fara precedent la adresa activitatii procurorilor.

- Au fost trimise in judecata peste 1.270 de persoane - 3 ministri, 6 senatori, 11 deputati, peste 40 de primari, 16 magistrati si peste 20 de directori de companii nationale.

- Exista o larga dezabatere privind abuzul in serviciu. Curtea Constitutionala nu a dezincriminat abuzul in serviciu. Abuzul in serviciu nu a fost declarat neconstitutional. Instantele de judecata au aplicat interpretativ aceasta decizie. 15 persoane au fost achitate, dupa ce au fost trimise in judecata anterior pronuntarii deciziei CCR.

- Sunt abuzuri care mascheaza o mita sau un folos. Societatea trebuie sa decida daca astfel de fapte trebuie sa ramana in sfera sanctionarii penale sau daca astfel de fapte reprezinta sau nu un pericol. Procurorii au identificat preturi de achizitie mai mare de pana la 800 la suta. Poate cineva gresi cu 800 la suta?

- In cazul imobilelor retrocedate ilegal, pretul platit de stat a fost si de 10 ori mai mare decat cel normal. Statul a platit si cu 50-60 la suta mai mult pentru medicamente.

- Coruptia din sanatate nu inseamna doar banii pe care ii dau pacientii medicilor. Procentul cerut ca mita in sanatate este cuprins intre 10 si 20 la suta. (...) Dorim ca fapte care pun in pericol sanatatea publica sa fie sanctionate doar ca fapte administrative?

- In aceste zile, am simtit ca facem parte dintr-un sistem matur, cand a existat o voce unitara a sistemului de justitie. (...) Niciun infractor nu trebuie sa ramana in siguranta, indiferent unde a ascuns banii.

- In anul 2016, procurorii au decis recuperarea unor bunuri si bani in valoare de 226 de milioane de euro. Acesti bani trebuie sa intre in bugetul de stat si ca aceasta este misiunea autoritatilor fiscale ale tarii.

- Fiecare procuror DNA are de solutionat pana la 100 de dosare in acelasi timp. Anul 2016 a fost anul in care au fost atacuri fara precedent. Intregul sistem s-a confruntat cu atacuri de neimaginat. Am raspuns in limitele statutului de magistrat, cu instrumentele pe care le avem la indemana.

- Noi suntem procurori si am depus un juramant sa respectam legea. Legea ni se aplica si noua. Un procuror nu falsifica dosare, nu falsifica probe, nu are agenda ascunsa, nu face jocuri politice. Alti magistrati, judecatorii, vin si controleaza activitatea procurorilor. Presiunile exercitate in spatiul public depasesc limitele unor critici acceptabile, mai ales daca vin din partea unor condamnati sau inculpati care au detinut sau detin functii importante in stat.

- Uneori sunt si 15 judecatori care judeca - ei sunt cei care decid. Atunci cand procurorii au incalcat etica, au plecat din DNA. Exigentele noastre se refera la respectarea legii si aflarea adevarului.

- Dragi colegi, va multumesc pentru efortul profesionist si responsabil din acest an. A fost un an cu multe provocari, un an in care am fost atacati in mod constant. Solidaritatea si corectitudinea au fost principalele noastre atuuri. Ne pasa de tara in care traim, ne pasa de Romania. Sa nu uitam: Noi suntem DNA.

- Legea este mai puternica in Romania, ceea ce face ca Romania sa fie mai puternica.

11:02 - La eveniment sunt prezenti si ambasadorii Statelor Unite, Hans Klemm, si al Marii Britanii, Paul Brummell. De asemenea, in sala se afla si procurorul general, Augustin Lazar.

11:00 - Si presedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul DNA, fiind intampinat de procurorul-sef, Laura Codruta Kovesi.

Foto: Captura video Digi 24

10:57 - A venit si ambasadorul francez la Bucuresti, Francois Saint-Paul.

10:42 - Presedintele Klaus Iohannis va sustine o alocutiune, incepand cu ora 11:15.

10:20 - La sediul DNA a sosit seful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Kovesi: Este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare

Amintim ca, la inceputul lunii februarie, Kovesi a declarat ca, in 2016, din peste 400 de dosare trimise in instanta, doar 1% au fost restituite.

"Statistic, anul trecut procurorii au trimis in instanta 403 dosare si doar 4 au fost restituite definitiv la DNA, adica intr-un procent de sub 1%", a spus atunci Kovesi.

Ea a precizat ca restituirea nu inseamna finalul procesului penal, nu inseamna ca persoana respectiva este vinovata sau este nevinovata. "Au fost cazuri in care s-au dat solutii de condamnare", a explicat Laura Codruta Kovesi.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#raport DNA 2016 Iohannis Kovesi, #Klaus Iohannis raport DNA 2016, #raport DNA anul 2016 , #DNA