Kovesi a prezentat bilantul DNA: Peste 7.900 de cauze rezolvate, 1.000 de inculpati trimisi in judecata

Joi, 27 Februarie 2014, ora 11:48
3868 citiri
Kovesi a prezentat bilantul DNA: Peste 7.900 de cauze rezolvate, 1.000 de inculpati trimisi in judecata
Foto: Digi24

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a prezentat, joi, bilantul activitatii institutiei pe anul 2013.

Seful DNA a subliniat inca de la inceput ca anul 2013 a adus o noua conducere a institutiei, precum si numirea unor noi procurori sefi in diverse alte functii.

"A fost anul in care presiunile publice la adresa procurorilor au intregistrat un trend ascendent", a mai punctat Laura Kovesi, subliniind totodata ca a existat si "o reactie fara precedent a societatii civile si observatorilor internationali".

Seful DNA a semnalat faptul ca institutia pe care o conduce este vazuta ca "un model de bune practici" si ca o "institutie matura, care isi indeplineste rolul indiferent de provocarile de moment".

"Cea mai importanta resursa e cea umana", a mai subliniat Laura Codruta Kovesi, exprimandu-si convingerea ca procurorii sunt "pregatiti sa reziste" presiunilor si provocarilor la care sunt supusi, lucru esential in lupta anticoruptie.

1.000 de inculpati trimisi in judecata

In ceea ce priveste datele statistice, seful DNA a declarat ca cei 82 procurori care au desfasurat activitati de urmarire penala in 2013 au avut de solutionat peste 7.900 de cauze, "un numar impresionant, avand in vedere complexitatea acestora".

"In medie, un procuror a efectuat urmarirea penala in aproape 100 de cauze", a mai punctat Laura Kovesi.

De asemenea, DNA a trimis in judecata in 2013 peste 1.000 de inculpati, au fost arestate 155 de persoane, ambele cifre aratand cresteri fata de anul anterior si fiind "un indicator pentru gravitatea faptelor cecetate".

Numarul de rechizitorii a crescut fata de anul anterior la 270. Peste 1.200 de infractiuni au fost de coruptie sau asimilate faptelor de coruptie, 129 de evaziune fiscala, 525 inselaciuni, la care s-au adaugat infractiuni de spalare de bani si constituire de grupuri infractionale.

"49 dintre inculpati sunt persoane juridice, iar peste 300 de persoane au ocupat functii de conducere sau de control", a mai precizat seful DNA.

Dintre demnitarii inculpati, 6 au fost ministri si parlamentari, 5 presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, 34 de primari si viceprimari, 25 de magistrati, 19 avocati, iar 10 directori de companii nationale si alte institutii publice.

"Aceste cifere confirma ca activitatea DNA a vizat mai multe domenii in care se manifesta coruptia. Complexitata e relevata si de valoarea prejudiciului total: aproape 250 milioane de euro", a mai spus Laura Codruta Kovesi.

Masuri asiguratorii de 1,5 miliarde lei, un sfert din bugetul Sanatatii

Aceasta a subliniat ca una dintre realizarile importante ale DNA in 2013 este faptul ca procurorii anticoruptie "au dispus masuri asiguratorii pentru bunuri in valoare de peste 1,5 miliarde de lei, cu care s-ar putea asigura un sfert din bugetul Sanatatii daca ar fi recuperati efectiv", a mai declarat procurorul sef al DNA.

Totodata, Laura Codruta Kovesi a remarcat faptul ca DNA a fost prima institutie care a confiscat bunuri in urma unei sentinte date in cazul unor inculpati trimisi in judecata pentru coruptie.

Seful DNA a atras atentia asupra faptului ca "organele fiscale nu reusesc sa recupereze decat un procent neinsemnat" din prejudicii, prin urmare este importanta intarirea capacitatii DNA de a face acest lucru.

"Cele mai importante sume provin din cauze DNA. Am propus ministrului Justitiei suplimentarea de politisti in directii", a mai declarat procurorul sef al DNA, precizand ca actualele resurse umane nu sunt in conformitate cu necesitatile, iar costurile suplimentare cu noii politisti ar fi acoperite din sumele aduse la buget din confiscari.

Pe de alta parte, seful DNA a facut referire in discursul sau la numeroasele fapte de coruptie depistate in cazul achizitiilor publice, in care s-au constatat legaturi intre oameni de afaceri si decidenti politici.

La eveniment au participat mai multe oficialitati, printre care premierul Victor Ponta, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, si directorul SRI, George Maior. De asemenea, a fost prezent si insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher.

Surse citate de Digi24 au declarat ca a fost invitat si presedintele Traian Basescu, dar Administratia Prezidentiala nu a confirmat participarea, iar in programul sefului statului nu figureaza astazi prezenta la Cercul Militar National, locul unde are loc evenimentul.

DNA a inregistrat anul trecut o premiera: Relu Fenechiu a fost primul ministru din Guvernul Romaniei condamnat in timp ce isi exercita functia. Printre demnitarii condamnati anul trecut se numara Gigi Becali, Dumitru Cioflina, Catalin Voicu, Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#bilant DNA 2013, #Kovesi bilant DNA , #DNA