Kovesi a vorbit, pentru Reuters, despre coruptia alesilor locali: E greu de explicat de ce (Video)

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:56
5340 citiri
Kovesi a vorbit, pentru Reuters, despre coruptia alesilor locali: E greu de explicat de ce (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-o declaratie pentru Reuters, ca nu se observa o reducere a numarului cazurilor de coruptie in care sunt implicati primari de mari orase si presedinti de consilii judetene si ca este "destul de greu de explicat de ce, in ciuda anchetelor, aceasta situatie continua".

"Pana acum nu am observat o diminuare a cazurilor de coruptie in care sunt implicati primari de mari orase si presedinti de consilii judetene", a declarat ea pentru Reuters.

"Este destul de greu de explicat de ce, in ciuda anchetelor, aceasta situatie continua", a adaugat sefa DNA. "O explicatie posibila ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii in administratiile locale", a mai spus Kovesi, citata joi de Reuters.

Sorin Oprescu, fost candidat la presedintie si care a castigat doua mandate de primar al Bucurestiului, anchetat acum pentru ca ar fi luat mita, este cel mai recent "nume greu" prins in campania anticoruptie tot mai accelerata din Romania, care ar putea debloca cresterea economica si atat de necesara modernizare a oraselor, se arata intr-o analiza pe aceasta tema publicata joi de agentia Reuters.

Procurorii au deschis anchete impotriva unora dintre cei mai puternici si bine conectati oameni din Romania, unde coruptia descurajeaza investitorii, iar evaziunea fiscala si mita secatuiesc finantele publice, adauga sursa citata.

Trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta pentru fals in inscrisuri si spalare de bani s-a aflat in centrul atentiei media in luna septembrie. Dar zeci de primari de toate culorile politice au fost de asemenea trimisi in judecata, de la Constanta, port la Marea Neagra, la Sighetul Marmatiei, in apropiere de frontiera cu Ucraina.

Primarii sunt puternici in Romania: din 2004, doi dintre ei au fost alesi in functia de presedinte al tarii, reaminteste Reuters.

Influenta primarilor provine de asemenea din fondurile publice pe care le controleaza - Primaria Bucurestiului si cele sase primarii de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro - si din faptul ca lucreaza intr-o administratie publica extrem de politizata.

Pentru partidele politice, primarii sunt esentiali in obtinerea de voturi pentru parlamentari oferind mici cadouri alegatorilor, precizeaza Reuters. Potrivit sefei DNA, exista dovezi ca oficiali locali ofera mita in bani partidelor.

Romanii au de asemenea tendinta de a avea o mai mare incredere in primari decat in guvernul central, iar un sondaj IRES arata ca peste jumatate dintre bucuresteni ar vota din nou pentru Oprescu daca va fi gasit nevinovat, subliniaza Reuters.

"Coruptia are cu siguranta un impact asupra investitiilor straine, deopotriva la nivel national si local, si contribuie la subdezvoltare", a afirmat Miha Hribernik, analist pentru Europa in cadrul companiei de analiza a riscurilor Verisk Maplecroft.

Multi sefi de administratii locale "pot descuraja investitorii prin faptul ca cer mita sau ca favorizeaza firmele locale in licitatiile publice", a mai spus Hribernik, citat de Reuters. "In acest sens, coruptia la nivel local si cea la nivel national sunt puternic legate, iar eforturile de a o eradica pe una va ajuta direct la eliminarea celeilalte", a adaugat el.

Incepand din 2013, procurorii au trimis in judecata 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de presedinti de consilii judetene si zeci de alti oficiali locali, anchetele relevand o coruptie in masa in unele dintre cele mai mari orase din Romania, mai reaminteste Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Kovesi coruptie primari Romania Reuters, #Reuters Oprescu coruptie mita , #DNA
Comentarii