Lucian Duta, la DNA pentru a fi anuntat ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu (Video)

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 11:34
2320 citiri
Lucian Duta, la DNA pentru a fi anuntat ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu (Video)
Foto: Q Magazine

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Lucian Duta a fost, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat pentru a fi anuntat ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu.

Surse judiciare au declarat ca Lucian Duta a fost citat in dosarul in care se fac cercetari privind achizitii pentru servicii de mentenanta in cazul unei aplicatii informatice de management al resurselor, pentru un numar mai mare de licente decat cele folosite de CJAS, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro.

In acest dosar este cercetat si Istvan Lucian Medvas, director in CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzatiile in 5 februarie. DNA preciza atunci ca in aceasta cauza este urmarita penal si o alta persoana, pentru acelasi tip de infractiuni.

Istvan Lucian Medvas este urmarit penal pentru tentativa la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP", o aplicatie informatica de management al resurselor. Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO Romania SA in perioada 2003-2007.

Lucian Duta: Acuzatiile care mi se aduc sunt absolut aberante (Video)

"Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea", a precizat DNA.

Procurorii sustin ca prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si al caselor judetene, respectiv pentru 1.296 de licente, "fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate".

Potrivit datelor obtinute de procurori pana in prezent, cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS si Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate in valoare de peste 150.000 de euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO Romania SA.

"Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-mentionat", au mai aratat procurorii.

In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul CNAS si Caselor Judetene.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Nu este grav! Altii, la CFR, au cumparat cozi de topor si suruburi