Mafia retrocedarilor: Marturii despre jocul cu padurile Romaniei, din interiorul Romsilva

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 15:29
7445 citiri
Mafia retrocedarilor: Marturii despre jocul cu padurile Romaniei, din interiorul Romsilva

Unul dintre angajatii Romsilva, care au rezistat presiunilor politice in cazul retrocedarii ilegale de paduri, a vorbit pentru prima oara despre constrangerile traite de "salariatii onesti", care au incercat sa apera proprietatile statului.

Angajatul Romsilva se numara printre cei care s-au opus retrocedarii ilegale a 43.000 de hectare de teren forestier din judetul Bacau, paduri revendicate in 2006 de Paltin Sturza, un urmas indepartat al proprietarului de drept, si care fac acum subiectul unui dosar DNA in care politicieni, magistrati si oameni de afaceri sunt cercetati penal.

Salariatul regiei sustine, intr-un interviu acordat Rise Project, ca terenul forestier ar fi trebuit sa ajunga la urmasii proprietarului de drept Dimitrie Ghika, care a fost deposedat de catre autoritatile comuniste, respectiv doi nepoti ai acestuia.

El a vorbit, in continuare, despre cazul in care este implicat Paltin Sturza, care a cerut, in 2006, sa ii fie retrocedate suprafete de teren forestier, desi nu ar fi avut acest drept, fiind o ruda indepartata a lui Dimitrie Ghika.

Paltin Sturza, sustine angajatul Romsilva, a obtinut terenurile cu ajutorul avocatului Ioan Adam, care este si deputat PSD, si a magistratilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel de la Tribunalul Covasva, care sunt cercetati penal de DNA in dosarul retrocedarilor ilegale in care sunt implicati parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc si Ilie Sarbu.

Judecatorii Ordog si Uta, cercetati sub control judiciar

"Paltin Sturza nu a avut niciodata vreun drept in privinta acestei paduri, acesta fiind si motivul pentru care, in toate etapele procesuale, incepand din anul 2006 si pana in 2012, cererile sale au fost respinse atat de Judecatoria Onesti, cat si de Tribunalul Bacau.

Cererea i-a fost admisa abia in anul 2012, dupa ce dosarul a fost stramutat la Sfantul Gheorghe, de catre avocatul Ioan Adam. Abia acest complet de judecata a admis actiunea lui Sturza si a dat hotararea irevocabila prin care s-a dispus reconstituirea unei suprafete mai mari chiar decat ceruse initial pana si solicitantul", a explicat el.

Stenograme in dosarul retrocedarilor - Hrebenciuc: Sa-l calce pe cap Ilie Sarbu pe directorul Romsilva?

Cautari prin Arhivele Statului

Ulterior, "salariatii Romsilva au inceput sa caute in Arhivele Statului noi documente, iar acestea aratau tot mai limpede ca cele 43.000 de hectare nu i se cuvin lui Paltin Sturza", a continuat acesta, spunand ca, in baza noilor probe, au fost facute plangeri si revizuiri.

"Ca urmare a uneia dintre revizuiri, juristul principal a reusit chiar sa stramute la Sibiu procesul, dar apoi a fost inlaturat. Procedeul de inlaturare a juristului care a initiat si sustinut actiunile de sistare a punerii in posesie a celor 43.000 de hectare a fost de o parsivenie de neimaginat", a mai spus angajatul Romsilva.

"Afirmatia mea poate fi calificata ca dura si neeleganta. O justific prin faptul ca s-a profitat de o problema privind sanatatea juristului curajos si de buna credinta si s-a obtinut, prin intermediul administratiei, o recomandare a medicului de medicina muncii de a se limita deplasarile juristului in afara Bucurestiului. In baza acestei recomandari, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, a dat un ordin prin care juristului i-au fost luate, in regim de urgenta, toate cauzele, acestea fiind repartizate altor colegi", a detaliat el.

Prejudiciu de 300 de mil. de euro, Romsilva spune ca nu a pierdut nimic

Barbatul a precizat ca, "fara implicarea activa a mai multor salariati din structura Romsilva, suprafata de 43.227 ha de padure de pe Valea Trotusului ar fi fost transferata valoric, inca din anul 2012, din proprietatea publica a statului in diverse conturi bancare".

"Trebuie sa aveti convingerea ca la Romsilva cei mai multi salariati sunt onesti si integri. Daca acestia nu ar fi existat, acest interviu nu ar fi avut subiect", a subliniat el.

Angajatul Romsilva a spus ca hotarari in favoarea lui Paltin Sturza au dat si judecatorii Ordog si Uta de la Tribunalul Covasna, care au judecat mai multe dosare in care a fost implicata Romsilva.

"Din ce stiu eu, cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna, Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel, nu au dat nici o hotarare judecatoreasca in favoarea Romsilva. In toata tara, in alte instante, au fost retrocedate sau sunt in curs de retrocedare, fara respectarea cadrului legal, suprafete de padure de ordinul sutelor de mii de hectare", a mentionat acesta.

Hrebenciuc si Adam, spagi si trafic de influenta. Cum l-au convins pe Ilie Sarbu sa intre in afacere

Solutia angajatului Romsilva

"Daca se doreste indreptarea raului facut si oprirea celui ce vrea sa vina, atunci trebuie, in regim de urgenta, sa se constituie pe langa o institutie importanta a statului (de exemplu: Parchetul General) un grup de lucru format din specialisti care au cunostinta de mecanismele retrocedarilor de terenuri. Grupul care s-ar afla sub un total anonimat ar trebui sa analizeze cel putin marile cazuri de retrocedari abuzive si sa stabileasca caile de urmat pentru salvarea acestui important patrimoniu", incheie angajatul Romsilva.

Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam

In scandalul retrocedarilor ilegale au aparut nume grele din PSD, precum si magistrati sau oameni de afaceri influenti. DNA a cerut vineri arestarea preventiva a deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in timp ce senatorul Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, este urmarit penal in acest dosar.

In plus, Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sunt cercetati sub control judiciar.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com