Ministerul de Finante: DNA nu face perchezitii, a solicitat documente referitoare la Loterie

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 13:28
2543 citiri
Ministerul de Finante: DNA nu face perchezitii, a solicitat documente referitoare la Loterie
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor Publice a precizat ca DNA nu face perchezitii la sediul ministerului, ci a solicitat, in scris, pe 28 septembrie, unele documente referitoare la verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Romana, pe care institutia le pune la dispozitie.

"DNA nu face perchezitii la Ministerul Finantelor Publice (MFP), ci a solicitat unele documente referitoare la verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Romana. Solicitarea a fost facuta in data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Descindere DNA la Ministerul de Finante: Dosarul priveste Loteria Romana - surse

Totodata, reprezentantii ministerului puncteaza ca solicitarea de documente de catre DNA este o practica obisnuita.

"Subliniem ca Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia DNA toate documentele solicitate", se mai spune in comunicat.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ridica documente de la Ministerul Finantelor, in legatura cu un dosar care vizeaza Loteria Romana, anchetatorii avand in vedere, printre alte probe, si un raport al Corpului de control al Ministerului Finantelor.

Sursele citate nu au dorit sa precizeze de cand a fost deschis dosarul in care este vizata Loteria Romana si daca se fac cercetari doar pentru fapte sau sunt anchetate si persoane.

La DNA este un dosar care vizeaza un contract acordat de Loteria Romana, in perioada in care era condusa de Gheorghe Benea (2009 - 2012), firmei Shelter Security, al carei patron este Alin Ionescu, sotul cantaretei Cristina Spatar, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfarsitul lunii mai, iar surse judiciare declarau atunci ca dosarul a fost intocmit pornindu-se de la informatii dintr-un raport al Curtii de Conturi.

In octombrie 2014, DNA a facut verificari la Loteria Romana in cazul unor proceduri de achizitie publica, ancheta fiind atunci in faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau, pentru Mediafax, oficiali ai DNA, care precizau ca in cauza "se fac acte de urmarire penala".

Potrivit unor surse judiciare, aceasta ancheta vizeaza contractele incheiate intre Loteria Romana si firma greaca Intralot.

Loteria Romana si Intralot au inceput sa colaboreze in 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice si servicii suport si care a expirat in decembrie 2013. Dupa expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte aditionale.

In 2013, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru intelegeri anticoncurentiale. Conform contractului care a expirat in 2013, Intralot primea 7,5% din incasarile totale de la loto, pentru asistenta tehnica oferita in exploatarea aparaturii electronice.

In august 2013, Loteria Romana a solicitat oferte tehnice si financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice si servicii suport. Solicitarea se referea atat la ofertarea unui pret global pentru achizitia serviciului la cheie, cat si ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obtinut in urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioada de 10 ani.

Cea mai avantajoasa oferta a fost inaintata de Intralot, asa cum reiese dintr-o analiza proprie a Loteriei, dar si dintr-un raport al casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, angajata in acest sens.

In 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finantelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentantii statului in AGA a Loteriei Romane sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin intrucat ultimul act aditional la contractul cu firma Intralot urma sa expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere in participatie urma sa vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S si servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci ca se poarta negocieri, in incercarea de a fi obtinut un contract avantajos pentru Loteria Romana.

Ioana Petrescu preciza ca un raport al Corpului de Control, in cazul Loteriei Romane, a fost finalizat, iar fostii directori sau membri ai AGA care apar in acest document ar urma sa fie trimisi in judecata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#DNA perchezitii Ministerul de Finante, #DNA Ministerul Finante loterie , #DNA