Sef la Investitii Rurale, trimis in judecata de DNA pentru o spaga de 30.000 de euro. Cum s-a apucat de furat fonduri europene

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 13:34
4178 citiri
Sef la Investitii Rurale, trimis in judecata de DNA pentru o spaga de 30.000 de euro. Cum s-a apucat de furat fonduri europene

Procurorii DNA Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in doua dosare distincte, a lui Andrei Seto, fost director al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Bacau.

Acesta este acuzat ca a cerut si primit suma totala de 30.000 euro, de la trei persoane, beneficiare ale unor proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile si ca el insusi ar fi obtinut ilegal fonduri europene.

"In rechizitoriul in care inculpatul a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata si complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In calitatea mentionata mai sus, inculpatul Seto Andrei ar fi pretins si primit suma totala de 30.000 euro, de la trei persoane (martori in cauza), beneficiare ale unor proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile, in perioada 2014-2015", precizeaza DNA.

Suma reprezenta un sfert (25%) din banii incasati de la O.J.F.I.R. Bacau, sub forma de finantare europeana, de catre persoanele respective, in cadrul Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri" si ar fi fost pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, respectiv pentru "ajutorul" acordat martorilor la aprobarea/solutionarea favorabila a documentatiei intocmite in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.

In cursul anului 2014,, in aceeasi calitate de director al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau, ar fi ajutat-0 pe una dintre cele trei persoane sa obtina fonduri europene in cadrul Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri", pentru proiectul intitulat "Instalarea ca sef de exploatatie a tinerei fermiere (....) in ferma apicola din comuna (....), judetul Bacau" in conditiile in care aceasta nu indeplinea conditiile de eligibilitate.

"Conduita inculpatului ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept, de catre persoana respectiva, a sumei de 176.980 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in cauza. In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului", potrivit DNA.

Un alt dosar se refera la instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

"In cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, in calitatea mentionata mai sus, si in scopul de a obtine pentru sine, in mod fraudulos, fonduri europene, ar fi determinat si ajutat o persoana sa depuna la Grupul de Actiune Locala "Colinele Tutovei" mai multe inscrisuri false in vederea obtinerii, in cadrul Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri", pentru proiectul intitulat "Instalarea ca sef de exploatatie a tinerei fermiere (....) in ferma zootehnica din comuna (....), judetul Bacau", a unui sprijin financiar nerambursabil.

Inscrisurile respective atestau in mod nereal ca persoana respectiva ar indeplini conditiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor. Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei ce ar fi fost insusita de inculpatul Seto Andrei si de persoana beneficiara a proiectului, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in cauza. In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului", conform DNA.

Cele doua dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Bacau cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cele doua cauze.

Andrei Seto a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru infractiuni similare. In octombrie 2020, a fost condamnat de Tribunalul Bacau, in prima instanta, la 6,2 ani de inchisoare pentru folosirea si falsificarea de documente in scopul fraudarii fondurilor publice.

Citeste si:
Se extinde ancheta privind mita de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Încă 15 persoane, puse sub urmărire penală
Se extinde ancheta privind mita de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Încă 15 persoane, puse sub urmărire penală
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - serviciul teritorial Bacău au anunțat marți, 28 iunie, că a fost extinsă urmărirea penală pentru fapte de corupție faţă de alte 15...
Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara noastră
Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara noastră
Parchetul European, la conducerea căruia se află fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, efectuează marţi, 28 iunie, percheziţii de amploare în județul Timiş, într-un dosar de fraudare...
Comentarii