Mita de milioane de euro la MAI, sub lupa DNA: Ce spun Airbus (EASD) si Ioan Rus, ministru in perioada negocierilor

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 21:34
6348 citiri
Mita de milioane de euro la MAI, sub lupa DNA: Ce spun Airbus (EASD) si Ioan Rus, ministru in perioada negocierilor

Airbus Group (fost EADS) nu a fost contactat de autoritatile romane in legatura cu verificarile DNA privind contractul incheiat intre EADS Deutschland GmbH si MAI, a declarat vineri ofiterul de presa Gregor von Kursell, subliniind ca grupul ia masuri ferme in cazurile in care apar nereguli.

DNA: Mita de milioane de euro la MAI si Palatul Victoria, in timpul guvernarii Nastase

"In cadrul Airbus Group nu este loc de comportament necinstit si lipsit de etica", a precizat von Kursell, care nu a dorit sa comenteze verificarile DNA privind acest contract.

"Cooperam intotdeauna pe deplin cu autoritatile de reglementare si de ancheta si luam masuri ferme in cazurile in care exista dovezi privind nereguli", a mai spus Gregor von Kursell.

Ioan Rus: Imi vine greu sa cred ca au existat ilegalitati legate de contractul incheiat de MAI cu EADS

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune ca ii vine greu sa creada ca au existat ilegalitati cu privire la acest contract.

Intrebat, vineri, la Alba Iulia, de catre ziaristi, despre verificarile DNA privind contractul in valoare totala de 734 de milioane de euro, Ioan Rus, care pe parcursul negocierilor a fost tot ministru, a spus ca nu a negociat personal cu EADS, acest lucru fiind facut de o comisie si o companie din interiorul Ministerului.

In plus, Rus a spus ca, inainte sa se ajunga intr-o faza semifinala sau finala a negocierilor, el a plecat de la Minister pentru a candida la campania locala din Cluj.

"Despre contractul cu EADS privitor la securizarea frontierelor va pot spune ca reprezenta o necesitate totala vis-a-vis de libera circulatie a romanilor in spatiul european si vis-a-vis de intrarea noastra ca tara membra in Uniunea Europeana", a spus Rus.

Intrebat despre acuzatiile aduse de procurorii anticoruptie, Rus a raspuns ca ii vine greu sa creada ca au existat ilegalitati.

"Personal, imi vine foarte greu sa cred ca s-au intamplat ilegalitati, fiindca a fost o comisie formata din mai multi specialisti care au negociat, au discutat toate, deci imi vine greu sa cred acest lucru. E o ancheta.

Ea va stabili daca eventual cineva dintre cei care au decis conditiile in care s-a incheiat acest contract a gresit cu ceva sau a facut ceva ilegal. Asta chiar nu putem sa ne dam noi cu parerea", a afirmat Ioan Rus.

Contractul cu EADS, sub lupa DNA

Surse judiciare au declarat, joi, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac verificari cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF) ", incheiat intre EADS Deutschland GmbH si Ministerul de Interne, in valoare totala de 734 de milioane de euro.

Conform acelorasi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar in termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a si fost predat partii romane, care a efectuat o plata de 430.000 de euro catre Bearing Point.

"Exista indicii in sensul ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera.

In baza studiului pus la dispozitie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea data a decis achizitia SISF prin negocierea cu sursa unica, si anume cu firma EADS in Germania", sustin sursele.

Pe de alta parte, mai spun aceleasi surse, intre 2003 si 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI si EADS, ca unicul producator oficial, i s-a permis acestuia sa fie la curent cu absolut toate informatiile si discutiile din cadrul intalnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis "un control asupra oficialilor EADS care sa nu pericliteze intelegerile ascunse privind subcontractantii ce urmau sa fie folositi in proiect (Fujitsu Siemens Computers - FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanti care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobarii contractului".

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru statul roman, a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 de milioane de euro, dar fara sa fie precizate in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate.

Acestea urmau sa fie agreate ulterior de catre EADS, care astfel putea controla permanent, prin solutiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract, "profit din care urmau sa fie platite mitele necesare aprobarii contractului", sustin sursele judiciare.

Pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul companiei a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC, pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro, mai spun sursele.

Managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat sa semneze, in acelasi timp, contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa, cu un comision de 10% si cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, sustin aceleasi surse.

"Din cercetari rezulta ca in februarie 2005 a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision catre Gessa si Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa si 8% pentru Profnet, totalul lor ramanand 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma sa le primeasca de la EADS.

EADS a platit in anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau sa fie folositi pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a platit, la randul sau, un avans de 2.000.000 de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa", precizeaza sursa citata.

European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. (EADS), companie europeana in domeniul aerospatial si de aparare, a fost infiintata in anul 2000 prin fuziunea Aerospatiale-Matra din Franta, Construcciones Aeronauticas din Spania si DaimlerChrysler Aerospace din Germania.

Din ianuarie 2014, EADS si-a schimbat numele devenind Airbus Group.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#DNA contract MAI EADS, #mita contract stat , #DNA