Nelu Iordache, seful Romtrade, cercetat in libertate - audierile la DNA au durat sase ore (Video)

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 08:28
3259 citiri
Nelu Iordache, seful Romtrade, cercetat in libertate - audierile la DNA au durat sase ore (Video)

Nelu Iordache, supranumit "regele asfaltului", va fi cercetat in stare de libertate, au decis procurorii DNA, dupa sase ore de audieri.

Iordache a parasit, vineri dimineata, sediul DNA. El este cercetat pentru deturnare de fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la sase milioane de euro.

Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiei Romstrade, care efectueaza multe lucrari de infrastructura, si al companiei aeriene Blue Air, a fost ridicat, joi, de procurorii DNA, fiind acuzat de deturnare de fonduri.

Procurorii DNA au efectuat, joi dimineata, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade, la care au fost folosite si fonduri europene.

Concret, ancheta vizeaza o deturnare de fonduri de sase milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, sesizarea venind din partea Departamentului de Lupta Antifrauda.

Romstrade avea un contract de constructie a tronsonului Nadlac-Arad, valoarea sa fiind de 106 milioane de euro, care a fost reziliat din cauza intarzierilor. Potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, intarzierile din infrastructura sunt cauzate de faptul ca firmele care au castigat licitatiile pentru contractele respective, inclusiv Romstrade, lucreaza cu aceleasi utilaje pe mai multe santiere.

Potrivit raportul de control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Iordache ar fi utilizat banii pentru a cumpara terenuri pentru aeroportul de la Giurgiu sau pentru a cumpara un avion pentru Blue Air.

Avionul, un Boeing 737 - 400, cu o capacitate de 162 de persoane, ar fi costat 2,1 milioane de euro. De asemenea, alte doua milioane de euro au fost luati de asociatul lui Iordache, Gheorghe Cruceru, care a pretins ca este un avans de la Romstrade pentru vanzarea unor terenuri la sud de Bucuresti, la Adunatii Copaceni, unde omul de afaceri vrea sa construiasca un aeroport. Cruceru, insa, nu avea nici un teren in zona.

Ponta, despre "regele asfaltului": Intrebati-o pe doamna Boagiu cine l-a ajutat

De ce a reziliat contractul CNADNR

Miercuri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat rezilierea contractului "Reabilitare DN6, Alexandria-Craiova, LOT 2: km 132+435-km 185+230" semnat cu Asocierea SC Romstrade - SC Ezentis Infraestructuras SA. - Euroconstruct Trading 98 SRL.

Decizia a fost luata "ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre antreprenor, respectiv nu a indeplinit notificarea de remediere cu privire la recuperarea intarzierilor si nu a respectat termenele asumate cu privire la indeplinirea punctelor de referinta", se arata intr-un comunicat al institutiei.

"De asemenea, mentionam ca antreprenorul nu isi poate indeplini obligatiile contractuale, acesta nu poate finaliza toate lucrarile pana la expirarea "Duratei de executie a Lucrarilor", (aceasta fiind de "730 zile"), in contextul in care, in prezent, se afla la o perioada de executie de 560 zile consumate", se explica in comunicat.

Cine este Nelu Iordache?

Omul de afaceri figureaza printre cei mai bogati oameni din Romania, averea sa fiind evaluata la 110-115 milioane de euro, in topul Forbes 500 Miliardari, si la 70-75 de milioane de euro in Capital Top 300 Cei mai bogati romani.

Cu toate acestea, Iordache este foarte discret cand vine vorba de afacerile sale, refuzand sistematic sa apara in presa.

Porecla de "regele asfaltului" a obtinut-o dupa ce a castigat contracte in infrastructura in valoare de 198 de milioane de euro in 2007, urmand ca, in anul urmator, afacerile sale sa ajunga la 230 de milioane de euro.

In 2009, cifra de afaceri a Romstrade a atins un nivel record, de 268 de milioane de euro, in timp ce profitul a fost de 32 de milioane de euro.

Totusi, afacerile sale au intrat in declin din 2010, iar, anul trecut, cifra de afaceri a companiei era de numai 127 de milioane de euro, iar profitul de 2,6 milioane de euro.

Nici compania sa aeriana, Blue Air, n-o duce prea bine. In 2011 s-a aflat in procedura de insolventa, la cererea Carpatair si Service Excellence Solutions. Totusi, directorul general al companiei, Sherif Ussama, a declarat, la acea data, ca societatea a fost in insolventa din cauza unei erori judiciare.

In cadrul procesului de restructurare, flota Blue Air a fost redimensionata, iar numarul angajatilor redus.

In primavara acestui an, omul de afaceri anunta o investitie de 200 de milioane de euro intr-un nou aeroport care ar trebui sa deserveasca Capitala, la Adunatii Copaceni, care ar trebui sa faca fata unui trafic de circa 1.500 de pasageri, in orele de varf.

Joi, oficialii Blue Air au precizat ca activitatea companiei se desfasoara in mod normal, neexistand niciun element de legatura intre verificarile efectuate la anumite societati comerciale detinute de Iordache si derularea operatiunilor de zbor ale companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nelu Iordache cercetat libertate, #Nelu Iordache cercetat DNA, #Iordache rege asfalt cercetat, #Nelu Iordache detunare fonduri europene , #DNA