Nelu Iordache, urmarit penal de DNA. Este acuzat de spalare de bani

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 12:25
3436 citiri
Nelu Iordache, urmarit penal de DNA. Este acuzat de spalare de bani
Foto: Realitatea Tv

Nelu Iordache, supranumit "regele asfaltului", este urmarit penal, in urma unei decizii de vineri a procurorilor DNA. Iordache a fost audiat timp de sase ore, in noaptea de joi spre vineri, urmand a fi cercetat in stare de libertate.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, toate in forma continuata, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul DNA.

De ce este acuzat Nelu Iordache

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, si anume 9.580.000 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita la efectuarea de plati catre o companie de transport aerian controlata de invinuit, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare.

Restul de bani au fost folositi pentru fie la rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.

Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC Romstrade SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.

Nelu Iordache, seful Romtrade, cercetat in libertate - audierile la DNA au durat sase ore

Iordache a parasit, vineri dimineata, sediul DNA. El este cercetat pentru deturnare de fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la sase milioane de euro. Omul de afaceri, proprietarul companiei Romstrade, care efectueaza multe lucrari de infrastructura, si al companiei aeriene Blue Air, a fost ridicat, joi, de procurorii DNA.

Procurorii DNA au efectuat, joi dimineata, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade, la care au fost folosite si fonduri europene.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Nelu Iordache urmarit penal DNA, #regele asfaltului urmarit penal DNA, #Nelu Iordache acuzat spalare bani, #Nelu Iordache cercetat DNA, #Iordache deturnare fonduri europene , #DNA