Nou dosar in familia lui Mircea Cosma: Fiica e urmarita penal

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 13:59
2773 citiri
Nou dosar in familia lui Mircea Cosma: Fiica e urmarita penal

Procurorii DNA sustin ca Andreea Cosma, fiica presedintelui suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma (foto), a autentificat ilegal contractele de vanzare cumparare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul "Ciuperceasca", si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere.

DNA precizeaza, intr-un comunicat, ca procurorii de la Serviciul Teritorial Pitesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de: Florin Anghel, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Prahova, pentru instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Danut Cornea, la data faptelor presedinte al Consiliului de Administratie al SC Plopeni Industrial Parc SA, imputernicit cu atributii de director general, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Andreea Cosma, notar public, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, "Cazarma 1375 Ciuperceasca" situata in judetul Prahova era, la data faptelor, parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat avand ca unic actionar CJ Prahova.

In anul 2007 acesta avea, conform masuratorilor cadastrale, o suprafata totala de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp - teren fara constructii-padure si 14.166,53 mp teren cu constructii.

"In 2008, Danut Cornea a procedat la instrainarea activului 'Ciuperceasca' apartinand SC Plopeni Industrial Parc SA prin negociere, incalcandu-si atributiile ce-i reveneau in calitate de presedinte al CA, in sensul ca a semnat un numar de 9 contracte de vanzare-cumparare, prin care a instrainat loturi din 'Ciuperceasca', fara ca bunurile vandute sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, fara a fi imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de CJ, fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legal", se arata in comunicat.

Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat in libertate, sub control judiciar - Update

Procurorii sustin ca Danut Cornea a fost determinat de presedintele CJ Prahova de la acea data, Florin Anghel, sa emita o procura autentificata, cu depasirea competentelor legale, prin care l-a imputernicit pe acesta sa vanda integral activul "Cazarma 1375 - Ciuperceasca" catre toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care insa nu fusese stabilita printr-un raport de evaluare intocmit in vederea vanzarii, asa cum era prevazut in procedurile legale.

"Totodata, pentru comiterea infractiunii inculpatii Anghel si Cornea au fost ajutati de Andreea Cosma, notar public, care a acceptat sa autentifice contractele de vanzare cumparare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul 'Ciuperceasca', fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piata-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008", au mai retinut anchetatorii.

Mircea Cosma si fiul, ambii PSD, sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta

DNA mentioneaza, prin incheierea unui numar de 9 contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca" este de peste 17,6 milioane lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

Totodata, precizeaza DNA, activitatile mentionate au dus la obtinerea unor foloase necuvenite de catre reprezentantii mai multor societati care au achizitionat diverse parti ale activului mentionat la valori sub pretul de piata practicat in perioada respectiva.

In plus, procurorii au constatat ca, in perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Danut Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin aceea ca a semnat un contract de servicii, temei pentru plata a peste 55.000 lei, avand ca obiect investitii care nu erau benefice societatii, cu o valoarea mai mare decat cea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu (...).

DNA mentioneaza ca, in acest mod, societatea a fost pagubita cu aproape 155.000 lei, fiind obtinute foloase necuvenite pentru partile contractante.

Prejudiciul total produs in dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de aproape 18,7 milioane lei (in care este inclus prejudiciul cauzat prin vanzarea activului ''Ciuperceasca'').

Citeste si:
PNL mai are o singură variantă: USL 2.0
PNL mai are o singură variantă: USL 2.0
Desfășurarea Congresul PNL la Romexpo, eveniment la care au participat aproape 5.000 de delegați din toată țara, în pofida faptului că Bucureștiul intrase deja în scenariul roșu, a trimis...
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, 26 septembrie, pentru a alege secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii şi pe ceilalţi membri ai Biroului Executiv al...
Sursa: AGERPRES