O decizie CCR a grabit prescrierea faptelor in cazul "Valiza Tel Drum"- Liviu Dragnea. DNA a clasat dosarul

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 15:35
24393 citiri
O decizie CCR a grabit prescrierea faptelor in cazul "Valiza Tel Drum"- Liviu Dragnea. DNA a clasat dosarul

Procurorii DNA au clasat ancheta in dosarul in care anchetau dezvaluirile facute de Rise Project, pornite de la valiza cu documente, pe care ar fi primit-o de la un localnic din Teleorman.

Este vorba de o serie de investigatii jurnalistice, denumite #TeleormanLeaks, care au avut ca punct de plecare o serie de documente gasite, in 2018, pe unul dintre hard-disk-urile care ar fi apartinut Nicoletei Pene - directorul comercial al Tel Drum.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, 5 noiembrie 2018: "Eu nu am legatura cu acea valiza, poze cu mine cred ca sunt mii in aceasta tara, unii poate le tin pe tableta, altii sub perna."

Povestea anchetei de la DNA

In toamna anului anului 2018, DNA a deschis o ancheta in acest caz, doar cu privire la fapta, in termeni de specialitate "in rem".

"Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta," precizeaza DNA, intr-un raspuns pentru Ziare.com.

Dupa finalizarea cercetarilor in cauza respectiva, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii, in conformitate cu prevederile art. 16, lit. c ("nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea") si f ("a intervenit amnistia sau prescriptia, decesul suspectului ori al inculpatului persoana fizica sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoana juridica") din Codul de Procedura Penala.

De ce s-a dat clasarea

Potrivit DNA, considerentele pe care s-a intemeiat aceasta solutie au avut la baza, printre altele faptul ca, intre momentul inceperii urmaririi penale "in rem" si cel al primirii raspunsului transmis de autoritatile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018.

Decizia CCR "prevede ca intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale se face doar prin indeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, in cauza in care persoana vizata avea calitatea de invinuit sau inculpat."

"Cu privire la celelalte aspecte, in urma cercetarilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe si suficiente pentru a dovedi dincolo de orice indoiala rezonabila, ca faptele pretins a fi savarsite intrunesc conditiile de tipicitate ale infractiunilor de coruptie investigate," conchide DNA.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...