Omul de afaceri Said Baaklini, pus sub acuzare in dosarul lui Ioan Niculae

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 13:47
3874 citiri
Omul de afaceri Said Baaklini, pus sub acuzare in dosarul lui Ioan Niculae
Foto: Ziare.com

Omul de afaceri Said Baaklini a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarul in care Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu sunt cercetati pentru coruperea unor inalti demnitari ai statului.

Potrivit DNA, procurorii au extins urmarirea penala in acest dosar fata de Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, precum si fata de Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Trading (dat in urmarire internationala).

In ordonanta de extindere a urmaririi penale se arata ca, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

Said Baaklini, retinut pentru evaziune fiscala - Procurorii cer arestarea

Persoanele care au acceptat influenta lui Ioan Niculae, au incercat prin activitati de "lobby" sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare".

Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

DNA mai transmite ca, pe parcursul efectuarii actelor de urmarire penala, au rezultat date suplimentare prin care s-au constatat fapte noi si date cu privire la participarea unor alte persoane.

Astfel, in cursul lunii martie 2009, Said Baaklini a contactat si a promis unei persoane care ocupa o functie de decizie intr-un minister ca, in cazul in care va realiza interventiile si demersurile necesare astfel incat sa fie adoptat un proiect de hotarare de guvern ce avea ca scop subventionarea achizitiei de ingrasaminte din productie interna, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumatate de miliard de euro lui Ioan Niculae, acesta din urma ii va da, prin intermediul lui Said Baaklini, inaltului functionar, suma de 3.000.000 de euro.

In urma efectuarii urmarii penale, s-a stabilit ca actiunile initiate si coordonate de Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenta unor tranzactii comerciale intre Interagro si Libarom, care in realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultata din evaziune fiscala, catre o firma de tip off-shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentantii firmelor implicate in acest circuit infractional, mai precis Said Baaklini - reprezentantul Libarom Agri si Rajef Sharif Mohammad - reprezentantul Mike Trading.

Said Baaklini a fost chemat la DNA, unde a fost anuntat ca a fost pus sub acuzare in acest dosar. Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In iulie 2015, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si la spalare de bani, iar Gheorghe Bunea Stancu pentru trafic de influenta.

Tot atunci, s-a inceput urmarirea penala si fata de Nicoleta Toncea, presedinte al SC Interagro, Viorel Barac, director general, si Adriana Guta, director economic, ambii in cadrul aceleiasi firme, dar si fata de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

"Regele sardelelor", condamnat la 7 ani cu executare - cu cat a fraudat statul

DNA preciza ca, in perioada 2008 - 2009, intre SC Interagro SA si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in august 2008, in valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru Interagro de catre firma respectiva.

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, sustin procurorii, a fost initiat si coordonat de Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentand TVA in suma de aproape 6,9 milioane lei si impozit pe profit - peste 4,5 milioane lei.

DNA mentiona ca, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Said Baaklini dosar Ioan Niculae, #Said Baaklini dosar Interagro , #DNA