Omul de afaceri turc Memet Turan, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Unifarm

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 10:43
2967 citiri
Omul de afaceri turc Memet Turan, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Unifarm

Omul de afaceri turc Memet Turan a fost condamnat marti, 2 noiembrie, de catre judecatorii Curtii Supreme la trei ani de inchisoare, pedeapsa ce va fi executata sub supraveghere timp de patru ani.

Acesta incheiase un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, fiind unul din oamenii de afaceri implicati in dosarul Unifarm care a recunoscut acuzatiile.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata in termen de 10 zile.

"In baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedura penala admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie in dosarul 202/P/2020 cu inc. MEMET TURAN. In baza dispozitiilor art.292 al.1 C.pen. rap. la art.6 din legea nr.78/2000 cu aplic. art.480 si urm C.Pr.Pen., condamna pe inculpatul Memet Turan ceta?ean turc, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare (fapta din data de 03.03.2020) - In baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani care constituie termen de supraveghere, conform dispozitiilor art.92 C.pen., termen ce se calculeaza de la data cand hotararea ramane definitiva", se arata in minuta instantei, conform portalului instantelor.

Oamenii de afaceri si-au recunoscut vina

Libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari si turcul de etnie kurda Memet Turan sunt trei afaceristi care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, in acest caz.

Afaceristii au fost de acord sa fie condamnati la cate trei ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, pentru trafic si cumparare de influenta.

"In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora", acuza DNA.

Memet Turan (43 de ani) este nascut in Dogubeyazit (Turcia). El a fost asociat/ administrator la trei companii in Romania, toate radiate, potrivit datelor Confidas. RISE Project scria de acesta ca acesta ar fi implicat in mai multe cazuri de evaziune si trafic cu medicamente. El ar fi fost "omul cu contacte in Turcia" si partener al comisarului sef de politie, Daniel Pitcovici, zis Pepy, condamnat definitiv in dosarul Baneasa -Puiu Popoviciu.

Daniel Pitcovici apare intr-o inregistrare in care lipeste etichete pe mai multe cutii in care s-ar afla mastile neconforme din dosarul Unifarm. Inregistrarea este din 16 martie si este facuta intr-un depozit din suburbia Kucukcekmece a orasului Istanbul. Pe etichete, scrie numele contractantului Unifarm: BSG Business Select.

Clipurile si pozele ar arata beneficiarii reali ai combinatiei si au fost facute special pentru a-l asigura atunci pe Adrian Ionel, directorul Unifarm, ca marfa a plecat spre Romania. Intarziase mai multe zile, Unifarm era sub presiune, facuse deja plata, iar Ionel dadea semne de nervozitate. Asa ca Pitcovici s-ar fi dus personal in Turcia ca sa urgenteze treaba la producator, sa vegheze incarcarea si transportul.

RISE Project explica ca imaginile au circulat exclusiv pe filiera afacerii investigata acum la DNA. De la comisarul Petru Pitcovici, ar fi ajuns la un controversat afacerist turc de etnie kurda (Memet Turan). Acesta i le-a trimis lui Andre Jaderian, intermediarul care ar fi negociat mita cu directorul Unifarm la celebrul restaurant "Barlogul Lupilor" din cartierul bucurestean Drumul Taberei. Jaderian si Ionel s-ar fi cunoscut in loja masonica pe care o frecventeaza.

Dosarul Unifarm, trimis in judecata

La inceputul lunii octombrie a acestui an, procurorii DNA au reusit sa finalizeze dosarul Uifarm si sa-l trimita in instanta. Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Nationale Unifarm SA, a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca a cerut o mita de 760.000 de euro de la reprezentantii unei firme, in schimbul atribuirii unui contract de achizitie de echipamente de protectie impotriva infectarii cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane si trei milioane de masti chirurgicale.

Adrian Eugen Ionel este judecat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

In acelasi dosar a fost trimisa in judecata Daniela Lizica Maria Radu, la data faptelor sef serviciu comercial al CN Unifarm SA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual.

Conform DNA, in contextul declararii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in data de 30 ianuarie 2020, a starii de urgenta pentru sanatatea publica la nivel international din cauza infectiilor cu noul coronavirus, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenta medicala (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele si mastile de protectie), precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

CN Unifarm SA a fost desemnata, alaturi de alte institutii publice, sa efectueze achizitii de astfel de echipamente de protectie.

In acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comerciala pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, sa atribuie un contract de achizitie a echipamentelor de protectie impotriva infectarii cu virusul COVID-19 - 250.000 de combinezoane si trei milioane de masti chirurgicale.

Contractul ar fi fost incheiat cu o firma privata, in prima jumatate a lunii martie 2020, cu incalcarea dispozitiilor prevazute in Legea 98/2016 privind achizitiile publice, atat sub aspectul modului in care a fost negociat, cat si a modului in care a fost atribuit, practic fara nicio procedura.

Citeste si:
Cum a fost pedepsit un tată care și-a răzbunat fiul punându-i pistolul la cap unui băiat de 15 ani: „Actele de justiție privată sunt interzise”
Cum a fost pedepsit un tată care și-a răzbunat fiul punându-i pistolul la cap unui băiat de 15 ani: „Actele de justiție privată sunt interzise”
Un bărbat de 47 de ani din Capitală a fost condamnat definitiv la doi ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că i-a pus pistolul la cap unui băiat de 15 ani pentru a-și răzbuna...
Oieri, veterinari și zootehniști, trimiși în judecată la pachet de DNA. Cum au încercat să fraudeze accesarea de fonduri europene
Oieri, veterinari și zootehniști, trimiși în judecată la pachet de DNA. Cum au încercat să fraudeze accesarea de fonduri europene
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au trimis în judecată, în stare de libertate şi sub control judiciar, 12 inculpaţi, crescători de ovine, medici veterinari, ingineri...
Comentarii