Ambasada Marii Britanii la Bucuresti urmareste discutiile din Parlament legate de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si reaminteste ca Parlamentul trebuie sa sprijine sistemul judiciar.
Ambasada Marii Britanii a luat nota de preocuparile semnalate privind modificarea Codului Penal si de Procedura Penala si atrage atentia ca Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept.
"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", se arata intr-un raspuns adresat de Ambasada Marii Britanii la solicitarea cotidianului Romania Libera.
Senatorii au dezbatut si aprobat mai multe modificari ale celor doua coduri care au starnit temeri in randul opiniei publice si nemultumirea DNA.
"Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al DNA.
"Legislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse ar altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor.
Dispozitiile actuale protejeaza drepturile fundamentale ale persoanelor intr-o maniera care corespunde standardele Conventiei Europene a Drepturilor Omului, astfel incat nu se justifica adoptarea unor noi standarde care nu au corespondent in traditia juridica romana sau in legislatiile altor state europene.
Pe de alta parte, stabilirea unor reguli de procedura exclusiv pentru procuror, nu si pentru ceilalti participanti la procesul penal care exercita aceleasi atributii, este atipica si indica faptul ca propunerea urmareste limitarea capacitatii investigative a organelor de urmarire penala", se mai arata in comunicatul DNA.