Patronul Romprest, fugit si prins in Emirate, ajunge direct pe mana DNA (Video)

Sambata, 05 Martie 2016, ora 22:20
6273 citiri
Patronul Romprest, fugit si prins in Emirate, ajunge direct pe mana DNA (Video)

Omul de afaceri Florian Walter, aflat in custodia Politiei Romane dupa ce a fost adus in tara din Emiratele Arabe Unite, va fi anchetat de DNA intrucat dosarul in care a fost cercetat initial de DIICOT, alaturi de alte 18 persoane, a fost disjuns si declinat procurorilor anticoruptie.

Potrivit unor surse judiciare, DIICOT, care a instrumentat in prima faza dosarul in care Florian Walter si apropiati ai acestuia au fost cercetati pentru constituire de grup infractional, a disjuns cauza legata de Walter, iar ulterior si-a declinat competenta in ceea ce priveste dosarul disjuns, trimitandu-l la DNA Ploiesti, informeaza News.ro.

De la DNA Ploiesti, cauza a fost preluata de catre structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie, dosarul fiind conexat cu un altul in care Florian Walter este cercetat de catre DNA.

Omul de afaceri Florian Walter, acuzat de evaziune si spalare de bani, a fost adus in tara de politisti

In data de 29 mai 2015, DIICOT Ploiesti a trimis spre judecare la Tribunalul Prahova un dosar in care au fost inculpate 18 persoane pentru constituire de grup infractional, iar SC Compania Romprest Service, controlata de Florian Walter, a fost deferita justitiei ca parte responsabila civilmente.

Omul de afaceri Florian Walter va ramane, in noaptea de sambata spre duminica, in custodia Politiei Romane si va fi dus, duminica dimineata, la Tribunalul Prahova, pentru confirmarea mandatului de arestare emis pe numele sau in lipsa, in data de 15 mai 2015, de catre judecatorii acestei instante.

Ulterior, Walter va fi audiat de catre procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al Politiei Romane, o escorta formata din politisti ai Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane l-a adus in tara pe Florian Walter din Emiratele Arabe Unite.

Documentele oficiale de extradare au fost trimise, prin intermediul Ministerului Justitiei, autoritatilor judiciare din Emiratele Arabe Unite, care au acordat extradarea.

Walter a fost gasit in aceasta tara pe 2 iunie anul trecut, fiind dat in urmarire internationala din 22 mai, dupa ce Tribunalul Prahova a emis pe numele lui mandatul de arestare in lipsa.

Florian Walter a plecat din tara la sfarsitul lunii aprilie 2015 cu putin inainte ca procurorii DIICOT sa inceapa urmarirea penala impotriva sa.

Walter era banuit ca a constituit si coordonat un grup infractional organizat, ce actiona in mai multe judete si in Bucuresti, care ar fi desfasurat operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, prin reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip "fantoma".

Prejudiciul constatat in acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Patronul Romprest a fost prins in Emiratele Arabe si va fi adus in tara

Unele dintre firmele implicate in lantul comercial fictiv erau administrate de unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, si de sotia acestuia, Cristina Capra.

La sfarsitul lunii mai, 18 persoane, printre care si Nicolae Capra, au fost trimise in judecata de catre procurorii DIICOT Ploiesti in acest dosar

Dupa emiterea mandatului de arestare pe numele lui Walter, procurorul sef adjunct al DIICOT, Georgiana Hossu, declara, intr-o conferinta de presa, ca DIICOT a dispus inceperea urmaririi penale fata de 23 de suspecti cu privire la infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.

"Investigatiile desfasurate s-au efectuat cu privire la operatiuni nereale si circuite financiare fictive realizate in perioada 2012 - 2014 de catre reprezentantii a 30 de societati comerciale", declara atunci Giorgiana Hosu.

Procurorul a explicat modul de actiune al gruparii coordonate de Florian Walter si a aratat ca acesta s-a folosit de mai multe firme, multe dintre ele de tip "fantoma".

"Compania Romprest Service SA a derulat tranzactii comerciale aparent cu doar trei societati comerciale cu activitate legala, respectiv Team Line Solution, Romconcord Tehnic SRL si Eurogrup SRL. In fapt, serviciile realizate de aceste societati erau nereale deoarece proveneau din achizitii fictive de la firmele cu urmatoarele caracteristici: sedii sociale fara activitate declarate la cabinete de avocatura sau in apartamente de bloc, fara puncte de lucru, fara salariati", a explicat Hosu.

Ea a mai aratat ca reprezentantii acestor societati nu pot fi identificati sau si-au declarat domiciliile in Republica Moldova sau in Ungaria.

Hossu a dat ca exemplu o actiune a grupului care a fraudat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei in numai doua luni.

"Spre exemplu, in numai doua luni s-a fraudat bugetul de stat cu aproape 20 de milioane de lei. Mai exact, in anul 2012, reprezentantul Romprest a creat un circuit fictiv format din patru societati comerciale pentru a ascunde provenienta reala a unei mari cantitati de clorura de calciu, substanta folosita la deszapeziri, in fapt de provenienta intracomunitara. In acest circuit, a fost cooptata o societate coordonata de Nicolae Capra in calitate de furnizor al marfii. Scriptic aproximativ 3.000 de tone de clorura de calciu au fost livrate in doua luni, intre cele patru firme, fara documente, fara mijloace de transport, fara delegatii. Practic, in aceste doua luni, Romprest a prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de lei", a completat procurorul sef adjunct al DIICOT.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Florian Walter DNA, #patron Romprest DNA , #DNA