Perchezitii DNA la CJ Hunedoara: Cum si-a favorizat ginerele presedintele Mircea Molot

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 12:58
6814 citiri
Perchezitii DNA la CJ Hunedoara: Cum si-a favorizat ginerele presedintele Mircea Molot
Foto: Vocea Transilvaniei

Procurorii DNA fac, vineri, perchezitii la Consiliul Judetean Hunedoara si la locuinta presedintelui CJ, Mircea Ioan Molot, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2011-2014.

Molot ar fi ajutat doua firme sa primeasca preferential contracte de la SC Apa Prod Deva, detinuta de CJ, iar in schimbul acestor interventii, firma ginerelui lui Mircea Molot ar fi executat o parte din lucrari, desi nu avea contract de subantrepriza, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Presedintele CJ Hunedoara este suspectat de trafic de influenta, cumparare de influenta si abuz in serviciu. Procurorii au ridicat documente din biroul lui Mircea Ioan Molot si cel al vicepresedintelui Tiberiu Ioan Balint.

Perchezitii la CJ Hunedoara. Seful institutiei, vizat intr-un dosar de coruptie

De asemenea, sunt perchezitionate locuinta din Deva a lui Mircea Ioan Molot, precum si sediile a sapte firme, tot din Deva.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, la sfarsitul anului 2011, Victor Arion, la acea data director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al carui actionar majoritar este Consiliul Judetean Hunedoara (76,72%), alaturi de consiliile locale din judet, la solicitarea lui Ioan Mircea Molot, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva in cadrul procedurii de atribuire a contractului "Masuri temporare pentru tratarea apei uzate in Deva si Hunedoara prin aerarea artificiala a apei uzate deversate in raurile Mures si Cerna prin canalele deversate de la statiile de epurare a apei uzate" si a permis inceperea lucrarilor inaintea finalizarii procedurii de achizitie.

Anuntul pentru licitatia de atribuire a lucrarilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP in 16 septembrie 2011, iar in 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a inceput lucrarile de executie, desi atunci nu era atribuit contractul. Societatea a incasat pentru acest contract, pana la sfarsitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arata in documentele citate.

In schimbul sprijinului primit de la Mircea Molot, Vasile Axinte, administrator si actionar al SC Viva Construct SRL, a cedat executia unei parti din lucrarile din acest contract, fara a exista un contract de subantrepriza, catre SC Vivanty Industries SRL Soimus, societate controlata direct, in calitate de asociat si administrator, de catre ginerele lui Mircea Molot, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, in perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Molot i-ar fi solicitat lui Victor Arion sa avantajeze si SC Euro Cons Expert SRL, societate controlata tot de Vasile Axinte, in cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 "Reconstructia statiilor de epurare Deva si Hunedoara - constructia platformelor de depozitare a namolului provenit de la Statiile de epurare din aglomerarile Deva si Hunedoara", din contractul de lucrari aferent proiectului "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Hunedoara", contract finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de catre SC Euro Cons Expert SRL, in conditiile in care activitatea membrilor Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) cu finantare europeana era avizata de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achizitie ii erau disponibile in calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achizitie, se mai arata in documentele citate.

In martie 2013, contractul de lucrari a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei.

In schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Molot pentru incheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Martinesti, unde presedintele CJ Hunedoara detine un imobil, in conditiile in care firma nu avea proiect tehnic sau autorizatii de construire, iar contravaloarea lucrarilor fusese stabilita in sarcina executantului, conform acelorasi documente.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca au loc 18 perchezitii in judetul Hunedoara, intr-un dosar care vizeaza "suspiciuni de savarsire, in perioada 2011-2014, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie".

Surse judiciare au declarat ca anchetatorii vor ridica doar documente in urma perchezitiilor.

Mircea Ioan Molot este presedintele PNL Hunedoara si vicepresedintele Biroului Politic National al PNL. El este presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, intre 2000 si 2004, Mircea Molot a fost viceprimar al Devei.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din iunie 2013, Mircea Molot are cinci terenuri in judetul Hunedoara, dobandite in perioada 1999 - 2012. Doua dintre terenuri, care insumeaza aproximativ 2.900 de metri patrati, sunt intravilane, iar alte doua sunt incadrate la alte categorii de terenuri extravilane, avand suprafata totala de peste 88.000 de metri patrati.

De asemenea, Molot are doua case, una de 127 de metri patrati in comuna hunedoreana Certeju de Sus, cumparata in 2005, si alta de peste 154 de metri patrati in municipiul Deva, achizitionata in anul 2012.

Seful CJ Hunedoara mai detine un autoturism Toyota Land Cruiser, cumparat in 1990.

Molot are un fond de investitii de 21.317 lei, deschis in 2012. Totodata, el are un depozit bancar de 10.000 de lei si un cont curent cu 19.244 de lei, ambele deschise tot in 2012.

Molot a incasat 651 de euro de la Comitetul Regiunilor Europei - Bruxelles, pentru participarea la sedinta Comisiei de Resurse naturale. El a incasat, in anul 2012, in calitate de presedinte al CJ Hunedoara, suma de 50.310 lei, precum si 33.729 de lei pentru indeplinirea functiei de administrator la SC Sigma Med SRL Deva. De asemenea, Molot a obtinut 100.000 de lei din vanzarea de animale si produse. Sotia lui Molot, Angela Valentina, a primit dividende in valoare de 48.956 lei de la SC Sigma Med Deva.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#DNA perchezitii CJ Hunedoara, #perchezitii coruptie presedinte CJ Hunedoara , #DNA