Pierde statul roman cele 43.000 de hectare din afacerea Romsilva- Hrebenciuc? Inalta Curte ar putea da luni o decizie

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 07:36
6176 citiri
Pierde statul roman cele 43.000 de hectare din afacerea Romsilva- Hrebenciuc? Inalta Curte ar putea da luni o decizie

Inalta Curte de Casatie de Justitie va judeca luni, 2 noiembrie, cererea de revizuire promovata Parchetul General impotriva incheierii judecatoresti prin care instanta suprema a luat act de retragerea apelului de catre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie in dosarul retrocedarii ilegale a 43.227 hectare paduri administrate de Romsilva.

"Admiterea revizuirii ar insemna readucerea acestei suprafete de padure in patrimoniul statului," arata un comunicat Romsilva.

Procurorii din Parchetul General au deschis la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte doua dosare de revizuire a unor sentinte definitive, cai extraordinare de atac, in doua dosare mediatizate: cel in care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita a fost achitat definitiv alaturi de sefi ai politiei si parchetelor din Prahova si cazul Romsilva- in care sunt judecati fostii deputati Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si a fost achitat definitiv Tudor Chiauriu.

Sunt cazuri care au scandalizat opinia publica in 2019. In iulie 2020, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este neconstitutional dreptul SIIJ de a retrage apelurile in dosarele DNA in care sunt judecati magistrati.

Asociatia de procurori "Initiativa pentru Justitie" ii solicita, in iulie 2019, procurorului-general al Romaniei sa analizeze necesitatea revizuirii deciziilor penale pronuntate de Inalta Curte in toate cauzele in care instanta a luat act de retragerea apelurilor.

Cererea Romsilva, respinsa

Conform Romsilva, judecatorii Curtii de Apel Brasov au respins cererea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva de a se constitui ca parte civila in dosarul acestei retrocedari ilegale, impiedicand Romsilva sa apere interesele statului, alaturi de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, dupa ce juristii Regiei au fost prezenti pana acum in toate etapele proceselor privind retrocedarea ilegala a celor 43.227 de hectare.

"Suprafata de 43.227 hectare fond forestier administrata de Directia Silvica Bacau, formata din trupurile de padure Comanesti, Palanca, Bratulesti, Agas, Ciobanus si Darmanesti, a fost retrocedata de Tribunalul Covasna in aprilie 2012, dupa ce trei instante anterioare au stabilit ca nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza si Paltin Sturdza, acestia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, mostenirea in linie colaterala fiind posibila pana la gradul IV de rudenie inclusiv," se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, presedintele completului de judecata care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceasta suprafata de padure a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in anul 2015, alaturi de alti inculpati in dosar. Acesta a fost condamnat in anul 2018 de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la o pedeapsa de 3 ani de inchisoare pentru infractiunea de luare de mita.

"Anul trecut, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care a preluat dosarul de la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov, a retras in mod abuziv apelul declarat impotriva sentintei penale, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat doar apelul inculpatilor, pe care l-a si admis, iar in acelasi timp a respins apelul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brasov," explica Romsilva.

Juristii Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva au reusit, in urma proceselor castigate in ultimii ani, sa mentina in patrimoniul statului circa 93.000 hectare fond forestier.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza padurile aflate in proprietatea publica a statului roman, aproximativ 48% din totalul padurilor la nivel national, asigura servicii silvice pentru circa un milion de hectare paduri aflate in alte forme de proprietate.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...