In anul 2014, judecatorii au emis mandate de arestare preventiva fata de 178 persoane in dosarele instrumentate de DNA, un procent de sub 3% din deciziile de arestare preventiva luate de instanta la nivel national.
La solicitarea Ziare.com, DNA mai precizeaza ca in anul 2013 instanta a decis arestarea preventiva a 155 de persoane in dosarele instrumentate de procurorii anticoruptie.
Totodata, in comunicatul DNA se mai arata ca in 2014 la nivel national au fost emise mandate de arestare preventiva pentru 7.147 de persoane in dosare penale.
"Prin urmare, numai 2,49% dintre persoanele arestate preventiv in 2014 erau arestate in dosare ale DNA", se arata in raspunsul DNA.
Pe de alta parte, in 2014, DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive fata de un numar de 9 membri ai Parlamentului (8 deputati si un senator).
Dintre aceste solicitari, in cinci situatii cererea procurorilor a fost respinsa, iar in patru situatii a fost admisa.
Astfel, Parlamentul a admis solicitarile DNA in cazurile deputatului Mircea Rosca, Ion Dinita, Ioan Adam si Marko Attila, in schimb le-a respins in cazurile Vlad Cosma, Marius Isaila, Titi Holban, Florin Popescu si Catalin Teodorescu, se precizeaza in raspunsul primit la redactie.
Mai multe informatii despre dosarele instrumentate de DNA se gasesc in Raportul de activitate pe anul 2014.
Desi Ziare.com a cerut statisticile pentru ultimul an, pe prima parte a anului 2015 acestea nu sunt deocamdata cunoscute, dar pe site-ul DNA figureaza la sectia comunicate peste 80 de solicitari de retinere pentru 24 de ore.
Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul saptamanii ca "la noi regula a devenit sa arestam preventiv, cand ar trebui sa fie o exceptie, in toate tarile civilizate este o exceptie" si a sustinut ca exista "un joc de putere intre DNA si Parlament", privind "cine-i mai puternic" dintre aceste doua institutii.
Ponta: La noi regula a devenit sa arestam preventiv. E un joc de putere intre DNA si Parlament
De asemenea, joi seara premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de faptul ca DNA a solicitat arestarea preventiva a lui Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi.
"Eu cred ca fiecare om trebuie sa plateasca pentru greselile sale, dar arestarea preventiva este pentru infractori periculosi si pentru fapte de violenta si cred ca nici macar Adomnitei, care acum e in duba si se bucura de raul lui Nichita (Gheorghe Nichita, primarul Iasiului - n.red.), nu trebuie neaparat sa fie in arest preventiv. Cred ca toti cei care nu sunt violenti au dreptul sa fie judecati de judecator si daca au gresit sa plateasca pentru ceea ce fac", a afirmat liderul social-democrat.