Ponta face cum ii spune DNA: Ordonanta de urgenta pentru controlul judiciar (Video)

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:04
5261 citiri
Ponta face cum ii spune DNA: Ordonanta de urgenta pentru controlul judiciar (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va adopta miercuri ordonanta de urgenta prin care controlul judiciar va putea fi dispus pe o durata de 60 de zile si prelungit ulterior.

Ponta a precizat ca ministrul Justitiei Robert Cazanciuc "a prezentat proiectul sub forma de ordonanta de urgenta in urma deciziei CCR privind controlul judiciar", mentionand ca propunerea va fi adoptata miercuri in sedinta de guvern "si nu mai avem niciun fel de problema".

Prim-ministrul a spus ca actul normativ va fi adoptat dupa ce a fost in prealabil avizat de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Curtea Constitutionala (CCR) a stabilit, pe 4 decembrie, ca masura controlului judiciar este neconstitutionala, intrucat nu este prevazuta durata, cu toate ca numeroase persoane anchetate se afla deja sub aceasta hotarare a instantei.

CCR: Controlul judiciar este neconstitutional (Video)

Ulterior, pe 5 decembrie, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justitiei, in care sustine ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru o perioada de 60 de zile.

Kovesi i-a scris lui Cazanciuc despre "necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de Procedura Penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite".

Kovesi ii scrie ministrului Justitiei: DNA cere control judiciar de 60 de zile

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a sustinut ca modificarile ar trebui sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare inainte de publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...