Ponta vrea sa inlature rolul ministrului Justitiei si presedintelui din numirea procurorilor sefi

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:13
3726 citiri
Ponta vrea sa inlature rolul ministrului Justitiei si presedintelui din numirea procurorilor sefi

Premierul Victor Ponta a participat marti la sedinta sectiei de procurori a CSM la finalul careia a declarat ca sustine eliminarea atributiilor pe care le au ministrul Justitiei si presedintele Romaniei in cadrul procedurii pentru numirea procurorului general si a sefului DNA.

"Pledez pentru faptul ca in viitor, prin modificarea Constitutiei, sa spunem foarte clar ca procurorii sefi, inclusiv procurorul general sunt selectati si numiti de catre CSM fara ministrul Justitie, fara presedinte", a afirmat Victor Ponta.

El a subliniat ca, daca vorbim de "independenta pana la capat", asta inseamna ca nici ministrul nici presedintele nu trebuie sa mai aiba legatura cu desemnarea celor doi.

"Nu poti sa lasi presedintelui un drept de veto, pentru ca e tot un om politic", a mai adaugat premierul, precizand in repetate randuri ca nu doreste sa personalizeze, adica nu se refera la Traian Basescu, ci la toti presedintii Romaniei care vor urma.

Victor Ponta mai precizat ca a fost intrebat de procurorii din CSM care este pozitia sa oficiala cu privire la statutul procurorilor, iar raspunsul sau a fost limpede: "procurorii trebuie sa ramana magistrati, dar, daca suntem de acord si schimbam Constitutia, trebuie sa fie cu adevarat independenti".

Liderul PSD a admis totodata ca aceasta este "o pozitie pe care mi-o asum", recunoscand ca "Decizia apartine numai Parlamentului, la revizuirea Constutiei".

Ponta a criticat actualele prevederi care se refera la desemnarea celor doi procurori sefi la propunerea ministrului Justitiei si cu acordul presedintelui Romaniei, spunand ca nu se poate vorbi de o independenta reala a justitiei "in momentul in care oamenii politici au atributii in numirea sefilor de parchete".

"Haideti sa facem procurorii cu adevarat independenti, sa nu mai existe control ierarhic, sa nu mai avem impresia ca cine numeste procurorul general practic controleaza toti procurorii. Sa spunem foarte clar ca ministrul Justitiei, om politic, se ocupa de politici publice, penale, dar nu are astfel de atributii(...)Daca luam aceasta decizie o luam pentru viitor, la nivel clar, de principiu", a mai declarat Ponta, precizand ca numirile respective trebuie facute de Consiliul Superior al Magistraturii si adaugand ca, altfel, se ajunge in situatii "ridicole" si se da dovada de neseriozitate.

Victor Ponta a dat exemplul Italiei, unde politicienii "nu stiu" cine e procuror general, adica nu intra in atributiile lor sa il desemneze.

"Eu cred ca ceea ce este normal este ca presedintele sa nu aiba un drept de veto. Altfel, nu ne crede nimeni daca vrem sa fim independenti de o anumita forta politica, dar dependenti de alta", a mai afirmat premierul, aratandu-se de acord ca un procuror trebuie "sa aiba toata independenta pe care o are un judecator".

Intrebat daca, prin pozitia adoptata, nu se alatura presedintelui Traian Basescu, care a sustinut o idee similara la sedinta CSM din 4 ianuarie, Victor Ponta a replicat: "Da, dar nu cred ca nu doreste ca procurorii sa mai fie numiti de presedinte. Eu am adaugat la procedura".

La randul sau, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca, in opinia sa, propunerea premierului a fost primita "bine" de procurorii din CSM care au participat la sedinta de marti..

"Nu exista procuror daca nu e stabil si mai ales daca nu e independent(...) In opinia mea si a premierului, CSM ar trebui sa se exclusiveze in a face aceste numiri (...) O justitie independenta inseamna CSM care sa acopere toate numirile", a declarat Pivniceru, fiind de acord ca "nici ministrul, nici presedintele" nu trebuie sa mai aiba atributii in numirea procurorilor sefi.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...