Prefectul judetului Suceava ar putea fi arestat sambata pentru 30 de zile

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 07:33
2797 citiri
Prefectul judetului Suceava ar putea fi arestat sambata pentru 30 de zile

Prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu (foto), si primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, retinuti de procurorii DNA, vor fi prezentati sambata Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA postat vineri pe site-ul institutiei, Florin Sinescu a fost retinut pentru 5 infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, dintre care una in forma continuata, conflict de interese, uzurparea functiei si uz de fals, iar Vasile Melen, pentru conflict de interese, abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si complicitate la aceasta infractiune.

Interventie pentru acordarea de subventii APIA

DNA precizeaza ca, in toamna anului 2012, Sinescu a intervenit in activitatea APIA Suceava, in afara cadrului legal si oficial, in scopul aprobarii, de catre functionarii acestei institutii, a unor subventii de peste 315.000 lei pentru Consiliul Local Udesti, in campania 2012, suma reprezentand prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene si totodata un avantaj patrimonial creat primarului comunei respective.

"Sinescu a exercitat in mod deficitar si subiectiv controlul de legalitate asupra hotararilor consiliului local Udesti, prin care s-a concesionat ilegal (fara procedura de achizitie si licitatie publica), suprafata de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociatiei Acaup Adici Udesti (formata pentru obtinerea ilegala de fonduri europene de la APIA Suceava).

Astfel, i-a permis primarului Udesti, prin intermediul asociatiei sa obtina subventia in campania 2013, in valoare de aproximativ 419.000 lei, suma ce reprezinta prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene si totodata un avantaj patrimonial creat primarului, avand in vedere ca a fost virat de asociatie in contul Primariei Udesti", se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca prin cele doua infractiuni a fost prejudiciat bugetul UE cu peste 724.000 lei, APIA - Directia Antifrauda Control Intern si Supracontrol stabilind ca dosarele Consiliului Local Udesti si asociatia nu indeplineau conditiile de integritate si contineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunostinta prefectului.

Obtinere ilegala de titluri de proprietate si functii pentru membrii familiei

Procurorii il acuza pe Sinescu ca a intervenit pe langa functionari ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava pentru a gasi o solutie de deblocare a conturilor Primariei Brodina si de a fi acceptata o declaratie rectificativa, privind o datorie din 2008 in valoare de peste 462.000 lei, ce trebuia achitata de catre primarie unei firme.

"Datoria avea la baza un contract de prestari servicii din 2008 privind construirea a 9 case in Brodina pentru familiile sinistrate, ca urmare a calamitatilor din 2008. Astfel, cu complicitatea lui Melen, a fost prejudiciat patrimoniul societatii cu peste 1,2 milioane lei, incluzand penalitatile, ce nu a mai fost platita de primaria Brodina, dar si bugetul de stat cu valoarea datoriei, in cuantum de peste 462.000 lei (care a fost inregistrata retroactiv in contabilitatea primariei, fiind evidentiat ca si arierat si urmand sa fie achitat din bugetul de stat) ", sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca, in perioada iunie 2014 - ianuarie 2015, Sinescu a apelat la mai multi functionari de la institutii aflate in coordonarea sa pentru a intocmi si completa documentatia in vederea obtinerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele unor persoane din familie, pentru un teren cu suprafata de 26.103 mp, situat pe raza comunei Moldovita.

De asemenea, conform procurorilor, Sinescu a numit persoane din subordine in comisia de concurs pentru postul de sef serviciu, concurs la care a participat si sotia acestuia, iar ulterior, comisia astfel constituita, a declarat-o castigatoare pe aceasta.

Anchetatorii au mai constatat ca, in 30 decembrie 2014, Sinescu a intervenit pe langa un functionar din Serviciul Rutier Suceava pentru a ajuta o persoana sa-si recupereze permisul de conducere retinut de politisti rutieri din Iasi.

"In noiembrie 2012, Sinescu si-a achizitionat un autoturism marca AUDI A4, ce a fost inmatriculat pe numele sau, folosindu-se cu buna stiinta de documente fictive. In perioada 1 octombrie 2012 - 4 decembrie 2014, el nu a emis ordinul de incetare din functia de primar al comunei Udesti, conform obligatiilor legale, desi Agentia Nationala de Integritate a inaintat, in mai multe randuri, Prefecturii Suceava, un raport privind incompatibilitatea primarului, ramas definitiv prin sentinta civila a Curtii de Apel Suceava.

Prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre prefect, s-a obtinut un avantaj patrimonial pentru primarul Udesti, acesta incasand in perioada respectiva un venit de peste 60.000 lei, precum si unul nepatrimonial reprezentand functia de primar de care a beneficiat pe nedrept in aceasta perioada", se mai spune in document.

Primarul din Borodina - cum ajungeau banii din primarie in propria firma

In cazul lui Vasile Melen, DNA precizeaza ca, in plus de fapta cu inteventia prefectului la AJFP pentru ca debitul Primariei Brodina sa fie evidentiat ca si arierat, edilul este acuzat ca a initiat o hotarare de consiliu local, privind accesarea unui credit.

Procurorii sustin ca prin aceasta s-a urmarit ca Primaria Brodina sa achite o datorie in valoare de 850.000 lei unei societati comerciale, la care inculpatul a fost asociat si administrator pana in 2012, dar pe care o administreaza in fapt si in prezent - "astfel, acesta a creat un prejudiciu Primariei comunei Brodina, dar si un avantaj patrimonial societatii in care avea interes in mod direct".

Vasile Melen nu a respectat conditiile in care Primaria putea accesa creditul respectiv, in sensul ca suma de bani a fost imprumutata chiar de la firma catre care primaria era datoare. Din acest credit, el a dispus achitarea integrala a datoriei, semnand ordine de plata, prin care suma de 850.000 lei a fost virata in contul societatii respective, mai precizeaza DNA.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

In aceeasi cauza, primarul comunei Udesti, Savel Botezatu, este cercetat in stare de arest preventiv pentru infractiuni de fraudare a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florin Sinescu prefect Suceava arestat, #Florin Sinescu prefect Suceava DNA , #DNA