Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiile

Luni, 13 Martie 2017, ora 13:00
20307 citiri
Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiile
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA a oferit, luni, o prima reactie, dupa decizia CCR referitoare la ancheta OUG 13, motivata vineri, care sustine ca Ministerul Public si-a depasit atributiile si si-a arogat altele care revin in mod normal legiutorului sau chiar Curtii.

Intr-un comunicat remis presei luni de DNA, dupa ce ministrul Justitiei a anuntat ca va evalua timp de doua saptamani activitatea procurorilor sefi Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, se fac mai multe precizari cu privire la dosarul deschis in cazul OUG 13/2017 si decizia ulterioara a Curtii Constitutionale.

In primul rand, DNA precizeaza ca "dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala", cercetarile fiind "in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

"Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva", se arata in comunicatul DNA, prezentat integral mai jos.

Pe de alta parte, faptul ca CCR interpreteaza diferit dispozitiile constitutionale fata de alte institutii este "un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor", arata DNA.

"Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor", se mai arata in comunicatul DNA, in care se prezinta o lista a altor conflicte de natura constitutionala aparute intre diverse institutii in ultimii 10 ani.

O alta subliniere foarte importanta facuta de DNA este aceea, ca potrivit Constitutiei, "actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Afirmatia vine in contextul in care Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei, a anuntat ca vrea sa evalueze timp de doua saptamani activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA, urmand ca la final sa anunte ce masuri va lua.

Totodata, Tudorel Toader i-a invitat pe Augustin Lazar si pe Laura Codruta Kovesi sa ia in considerare si varianta demisiei, respinsa vehement de procurorul general.

Citeste mai multe despre:

Punctul de vedere al DNA transmis presei azi, cu referire la ancheta OUG 13:

"1. Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala.

Cercetarile au fost efectuate de procurori in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care statueaza ca procurorul are obligatia de a desfasura o ancheta efectiva pentru aflarea adevarului, inclusiv in situatiile in care sesizarea priveste adoptarea unor acte publicate in Monitorul Oficial.

Sub acest aspect, sunt relevante considerentele sentintei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a aratat ca: In cazul in care sustinerile petentului au o baza factuala decurgand din fapte notorii, orice deficienta a anchetei care ii reduce capacitatea de a stabili imprejurarile cauzei sau persoanele responsabile risca sa duca la concluzia ca ea nu corespunde cerintelor unui proces echitabil.

In acest context, cerinta de promptitudine si diligenta rezonabila este implicita.

Mai mult, in circumstante cum sunt cele in speta, in care plangerea vizeaza aspecte care decurg dintr-un act publicat in Monitorul Oficial, este de asteptat o rigoare mai mare din partea autoritatilor in ancheta desfasurata.

Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva.

2. Aparitia unor decizii ale Curtii Constitutionale care interpreteaza dispozitiile constitutionale intr-o modalitate diferita de cea adoptata de alte institutii reprezinta un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor.

Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor.

In acest sens, trebuie remarcat ca in perioada anterioara Curtea Constitutionala a constatat existenta unor conflicte de natura constitutionala, determinate de incalcarea unor principii constitutionale, intre:

- Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si Parlament - Camera Deputatilor si Senat (Decizia nr. 270/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 15 aprilie 2008) ;

- Presedintele Romaniei si puterea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (Decizia nr. 1222/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008) ;

- Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1431/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 758 din 12 noiembrie 2010) ;

- Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1525/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 818 din 7 decembrie 2010).

3. Potrivit Constitutiei, procurorii reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

Avand in vedere statutul si atributiile conferite de Lege si Constitutie, actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Amintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineata, ca in cel mult doua saptamani va face o evaluare a activitatii procurorului general si a procurorului sef al DNA, urmand ca la final sa anunte daca ia sau nu masuri in privinta lor.

Tudorel Toader a sustinut ca evaluarea se va face dupa criterii "manageriale si profesionale" si ca nu au existat presiuni politice asupra sa pentru a intreprinde acest demers.

La bilantul Ministerului Public, prezentat saptamana trecuta de procurorul general Augustin Lazar, ministrul Tudorel Toader i-a felicitat pe procurori si a asigurat institutia de o buna colaborare in vederea infaptuirii justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#ancheta DNA CCR ordonanta13 , #DNA
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Clar, Luluta se crede INTANGIBILA! Efectele Coruptiei de Putere care
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
De un singur lucru sa tinem cont, oameni buni, ca CCR e PSD-izat