Primarul Brasovului, George Scripcaru, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu

Marti, 16 Februarie 2016, ora 13:55
2595 citiri
Primarul Brasovului, George Scripcaru, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni.

El este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alaturi de edil au mai fost trimise in judecata inca 11 persoane, printre care Silviu Calin Pop - administratorul unei firme - si mai multi angajati ai primariei, se precizeaza intr-un comunicat DNA.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, sub control judiciar - procurorii cerusera arestul

Potrivit procurorilor, in perioada 2011 - 2012, George Scripcaru, in baza unei intelegeri prealabile cu Pop si alt administrator, a actionat si a determinat functionari din primarie/ Consiliul Local si angajati din cadrul SC Cet SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia incheierii unor contracte cu firma respectiva, urmarind obtinerea, atat pentru sine, cat si pentru societate si persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cei trei au beneficiat si de ajutorul Mihaelei Vulpescu, care, in calitate de proiectant, a intocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentatie economica pentru desfasurarea achizitiei publice) in care a mentionat solutii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termica, contrare normativelor in domeniu.

"Ulterior, ca urmare a indicatiilor pe care le-a dat reprezentantilor firmei administrate de Calin Pop, in devizul oferta intocmit in situatiile de lucrari prezentate la decontare, acestia au mentionat articolul pretensionare termica in aceeasi forma.

Astfel, in 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a efectua lucrarile respective (lipsa personal specializat si utilaje, lipsa experienta in domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii retelei de transport apa fierbinte, in zona de nord a municipiului Brasov", se arata in comunicat.

Primarul Brasovului, acuzat ca a folosit bani din mita pentru campania PDL din 2012

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusa din inculpatii Marasescu - presedinte si Horga, Radnoti si Bulgarea, in calitate de membri.

Calin Pop a depus, conform DNA, la dosarul de licitatie un inscris sub semnatura privata, falsificat si inregistrat la primarie, ce reprezenta un raport care ar fi fost intocmit de Mihaela Vulpescu.

"Desi cunosteau situatia acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, in valoare de 6.136.171,18 lei, societatii administrate de Pop. Pe parcursul derularii contractului, primarul Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrari neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Prin intermediul inculpatei Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 400.000 lei, constand in materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (cateva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante etc. si pachete cu alimente pentru a fi date alegatorilor) ", sustin procurorii.

Sursa citata mentioneaza ca, in cursul lunilor mai - iunie 2012, in vederea disimularii adevaratei naturi a provenientei bunurilor remise cu titlu de mita primarului, Calin Pop a efectuat operatiuni comerciale care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societati furnizoare de materiale publicitare.

Primaria Brasov s-a constituit parte civila cu peste 1,9 milioane lei. In cauza, au fost dispuse masuri asiguratorii in cazul inculpatilor Scripcaru, Pop, Bulgarea, Vulpescu si Antonie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#George Scripcaru judecata, #George Scripcaru mita, #George Scripcaru abuz serviciu , #DNA