Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, urmarit penal de DNA

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 17:33
3979 citiri
Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, urmarit penal de DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, este urmarit penal de procurorii DNA pentru mai multe fapte, in dosarul in care au fost facute perchezitii legate de HCM Baia Mare.

El este acuzat de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la evaziune fiscala, toate in forma continuata.

In dosar, mai sunt cercetati pentru fapte similare Aurica Popa si, sub control judiciar, Florin Sandu Nasaiescu - contabil in cadrul clubului HC Municipal Baia Mare si Ioachim-Nicolae Fat - director al echipei HC Minaur (echipa masculina).

Procurorii DNA au dispus, joi, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 zile fata de Liviu-Ioan Bala, director executiv al HCM Baia Mare.

DNA: Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, in perioada 2014 - septembrie 2015, Liviu Bala, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit in mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la intocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, intocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli si in bilantul contabil aprobat de Adunarea Generala a HC Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzand acestui club sportiv un prejudiciu de aproximativ 650.000 lei.

"Concret, in aprilie 2015, jucatoarelor de handbal li s-a inmanat de catre reprezentantii clubului cate un dosar, fiecare continand mai multe documente, intre care un contract civil de prestari servicii incheiat intre HC Municipal Baia Mare, in calitate de beneficiar, reprezentata de Bala, si fiecare dintre acestea, prin PFA, in calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014 - 30.06.2018. Conform contractului civil de prestari servicii, pentru obligatiile asumate de catre jucatoare, beneficiarul HC Municipal Baia Mare trebuia sa achite, in transe periodice, in urma facturarii de catre prestator, mai multe sume de bani", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca tot in acest dosar exista, printre altele, si un document, prin care jucatoarele il imputernicesc pe inculpatul Nasaiescu pentru ca in numele fiecareia sa semneze cu semnatura sa electronica orice inscris ce emana de la PFA-urile inregistrate pe numele sportivelor. Anchetatorii au retinut ca in aceeasi maniera a procedat si Nicolae Fat.

Chereches a promovat finantarea clubului sportiv

Procurorii au constatat ca primarul Chereches, uzand de prerogativele ce ii sunt conferite de functia indeplinita, a promovat si sustinut proiecte in Consiliul Local Baia Mare, in vederea finantarii clubului sportiv, desi avea cunostinta de activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Bala, Nasaiescu si Fat, care si-au insusit sume de bani din veniturile acestuia.

"Mai mult, suspectul Chereches era cel care conducea intreaga activitate a HC Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane mentionate mai sus, de selectarea jucatorilor si jucatoarelor de handbal, de incheierea contractelor cu acestea, de stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucator in parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de catre Consiliul Local al municipiului Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures, de sumele de bani provenite din sponsorizari, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi si chitante fictive provenind de la PFA-urile jucatorilor, in urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora", mai sustin procurorii.

Potrivit DNA, primarul ar fi dispus, in mod abuziv, unor entitati cu capital majoritar de stat si cu capital privat acordarea unor sponsorizari in favoarea clubului, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive inregistrate la acest club.

In realitate, au retinut anchetatorii, o parte din sumele de bani ajungeau la Bala, Nasaiescu si Fat si la alte persoane.

"Implicarea totala a suspectului Chereches in activitatea clubului sportiv nu a fost de natura a servi interesului comunitatii din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat in cadrul clubului sportiv, si interesul personal", mai subliniaza DNA.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Catalin Chereches DNA, #Catalin Chereches urmarit penal , #DNA