Primarul din Radauti, retinut de DNA - acuzat ca a santajat un consilier local (Video)

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 11:47
2278 citiri
Primarul din Radauti, retinut de DNA - acuzat ca a santajat un consilier local (Video)
Foto: newsbucovina.ro

Primarul municipiului Radauti, Aurel Olarean (PDL), a fost retinut, joi seara, de procurorii DNA, care il suspecteaza pe edil, printre altele, ca ar fi santajat un consilier local pentru a obtine votul sau intr-o sedinta.

Astfel, alesul local este acuzat de abuz in serviciu, santaj si complicitate la santaj, potrivit unui comunicat al DNA remis presei.

Procurorii anticoruptie sutin ca, in august 2010, Aurel Olarean, in mod ilegal, i-a cerut secretarului primariei sa semneze un contract de asistenta juridica, in baza caruia un avocat trebuia sa primeasca 65.000 de euro (15.000 euro onorariu de succes si 50.000 euro onorariu fix) din bugetul administratie locale. Mai mult, nu a fost organizata o licitatie pentru atribuirea contractului.

DNA a inceput urmarirea penala in acest caz, iar Olarean a incercat apoi sa scape de acuzatii. In august 2014, primarul a amenintat un consilier local ca, in situatia in care, in sedinta Consiliului Local, acesta nu va vota favorabil proiectul de hotarare prin care era diminuat onorariul avocatului respectiv si nu se va inscrie in partidul din care edilul face parte, sotia sa va fi concediata.

Primarul a amenintat astfel ca "va dispune ca sotia consilierului sa fie revocata din functia de conducere pe care o detinea la o institutie aflata in subordinea primariei, implicit, diminuarea drepturilor salariale", mai arata procurorii in documentul citat.

Presiuni asupra unui proprietar din Radauti

De asemenea, in perioada ianuarie 2011 - aprilie 2014, primarul a incercat sa ajute un om de afaceri sa obtina pe nedrept o cladire, prin presiuni asupra proprietarului legal.

Astfel, primarul "l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat in prezentul dosar, sa exercite presiuni, pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti (avand destinatia magazin alimentar si biblioteca) ".

Totul a inceput dupa ce Primaria Radauti a fost obligata sa predea proprietarului real imobilul respectiv, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 2008.

"Intrucat o parte din acest imobil fusese anterior, in mod fraudulos, atribuita omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril", edilul nu a respectat decizia instantei, ci a cerut Judecatoriei Radauti "sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului sus mentionat".

Apoi, judecatoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un numar de 32 de termene, pentru a tergiversa solutionarea cererii vadit nefondata a Primariei Radauti, arata procurorii.

"Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze in acest sens o conventie", arata procurorii DNA.

Aurel Olarean va fi prezentat, in cursul zilei de vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#primar Radauti DNA, #primar Radauti retinut, #primar Radauti santaj, #primar Radauti santaj DNA , #DNA