"Ma ingrijoreaza modul in care, in mod repetat, Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), a solicitat de la o alta structura, in speta de la DNA, in baza unui denunt anonim un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toti ca dosarul Tel Drum", a declarat astazi procurorul Cristian Ban, in cadrul sedintei Sectiei pentru procurori din cadrul CSM.
Membrii Sectiei au discutat solicitarea facuta de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, privind modul in care Adina Florea (SIIJ), a incercat de patru ori sa preia de la DNA dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea.
UPDATE 13:40 Sectia pentru procurori din CSM a admis toate solicitarile facute in acest caz si a decis efectuarea unui control la SIIJ, a hotarat ca prin solicitarea repetata de preluarea dosarului Tel Drum s-a adus atingere independentei si impartialitatii procurorilor din cadrul Ministerului Public si ca a fost afectata independenta procurorului DNA care instrumenta dosarul.
- "Sectia pentru procurori a CSM a hotarat dispunerea unui control al Inspectiei Judiciare la Sectia pentru investigarea infractiunilor in justitie privind modul de inregistrare, repartizare, precum si prioritizarea solutionarii dosarelor de la data operationalizarii acestei sectii pana la data de 01.04.2019.
- Sectia pentru procurori a CSM a hotarat ca prin solicitarea repetata a dosarului nr.986/P/2014 (TEL DRUM) aflat in instrumentarea Directiei Nationale Anticoruptie de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor in justitie, s-a adus atingere independentei si impartialitatii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componenta a autoritatii judecatoresti.
- De asemenea, s-a constatat ca prin acest demers s-a pus presiune si s-a afectat independenta procurorului de caz din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie."
Adina Florea a cerut preluarea cazului intr-un dosar deschis in baza unui denunt anonim formulat pe numele lui Stefan Iulian. Este numele unei strazi din Sectorul 1, din spatele Primariei Sectorului 1 si al unui actor celebru in Bucuresti la sfarsitul secolului XIX, pe vremea lui Caragiale.
In urma unui conflict de competente dintre SIIJ si DNA, Augustin Lazar a decis ca dosarul sa ramana la DNA si a sezizat CSM.
Cristian Ban a explicat astazi in sedinta CSM ca din sesizarea sesizarea lui Augustin Lazar rezulta un mod total necorespunzator de inregistare a unor sesizari ca dosare penale.
"Avem o situatie hilara, in care o sesizare anonima este inregistrata cu numar unic ca si dosar penal, care este un nume de strada, de actor de comedie. O astfel de inregistrare a unor dosare penale o aprecziez ca fiind necorespunzatoare", declara Ban.
Procurorul se arata ingrjorat de modul in care, in mod repetat, SIIJ a solicitat in baza acestui denunt dosarul de la DNA: "modul de repartizare al dosarului de la SIIJ este ciudat".
Pe langa faptul ca s-a solicitat neintemeiat acest dosar, se constata ca "este solicitat in intregime, pentru a fi folosit ca mijloc de proba in dosarul SIIJ".
Adina Florea a solicitat in prima faza intreg dosarul, iar ulterior, dupa refuzul DNA, l-a solicitat in copie, pentru a fi folosit ca proba.
"S-a ajuns la un conflict pozitiv de compententa cu consecinta intarzierii solutionarii cauzei.
Aceste aspecte sunt de natura a afecta independenta si impartialitatea procurorilor din cadrul Ministerului Public. Toate aceste actiuni sunt de natura de a pune presiune pe procurorul DNA, afectandu-i in acest mod independenta", explica Ban.
Cristian Ban a solicitat Sectiei pentru procurori din CSM sa se constate ca a fost incalcata independeta si impartialitatea procurorilor din cadrul Ministerului Public si din DNA.
In plus, el a mai aratat ca avand in vedere modul de inregistrare al dosarului Tel Drum, facand o conexiune si cu dosarul deschis lui Frans Timmermans, s-ar aprecia ca oportun dispunerea unui control tematic la SIIJ care sa aiba ca si obiective modul de inregistrare al sesizarilor, altelele decat cele preluate in urma operationalizari SIIJ.
Acest control ar viza perioada de la data operationalizarii Sectiei, pana in prezent.
Motivul: in momentul operationalizarii, SIIJ a preluat mai multe dosare, care erau vechi de un an. Totusi, primele anchetele au vizat dosare deschise ulterior, cum ar fi cazul Tel Durm-Liviu Dragnea sau cel privind-o pe fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.
"Al doilea obiectiv al controlului trebuie sa fie modul de prioritizare al solutionarilor dosarelor SIIJ", explica Ban.
Procurorul arata ca daca Inspectia Judiciara descopera posibile abateri, acestea trebuie sesizate.
Un alt membru CSM, Tatiana Toader, a arata ca este de acord cu Ban. Procurorul a atras atentia asupra unui comunicat al SIIJ prin care explica ca dosarele de la orice unitate de parchet pot fi preluate si ca mijloc de proba in cadrul unei anchete.
"Astfel de maniera de interpetare a dispozitiilor, vulnerabilizeaza independenta tututor procurorilor din Ministerul Public. Nu avem de-a face cu un caz izolat, ci este vorba de o practica a SIIJ de a solicita ca mijloc de proba dosare de urmarire penala de la alte unitati de parchet", sustine Toader.