Procurorii Iorga si Tulus vor contesta decizia de revocare de la DNA: Am facut un demers pentru justitie

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 18:50
3933 citiri
Procurorii Iorga si Tulus vor contesta decizia de revocare de la DNA: Am facut un demers pentru justitie

Procurorii Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus, revocati de la DNA, au anuntat ca vor contesta aceasta decizie.

Iorga a declarat ca nu tine neaparat sa iasa la pensie procuror, dar ca a facut un demers pe care l-a considerat "legitim si corect".

"Ordinul (de revocare de la DNA - n.red.) are o cale legala pe care poate fi contestat si voi urma calea legala", a spus magistratul, citat de News.ro.

Intrebata daca va contesta ordinul de revocare si in instanta, ea a raspuns afirmativ: "Este calea legala pe care trebuie sa o urmam".

Iorga a mai declarat ca va respecta decizia CSM si a Inspectiei Judiciare, precizand ca este momentul sa acorde incredere acestor doua institutii.

"Nu m-am nascut procuror si nu tin neaparat sa ies la pensie procuror. Am facut un demers pentru justitie, un demers pe care l-am considerat legitim si corect, iar de aici incolo ma voi supune dispozitiilor", a afirmat procurorul, unul dintre cei 3 care au sesizat Inspectia Judiciara acuzand presiunile facute de procurorul sef al DNA.

Intrebata daca se astepta ca CSM sa dea avizul pentru revocarea sa din DNA, Mihaiela Moraru Iorga a raspuns: "Sincer, nu, pentru ca am considerat intotdeauna ca dreptul la aparare trebuie sa fie asigurat oricarei persoane, este un drept constitutional si un drept prevazut de CEDO".

Iorga a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu ea a determinat acest scandal, reactia sa fiind "doar un act legitim".

"Sustin in continuare ca a fost un demers corect, noi l-am facut institutional", a continuat Iorga.

Ea a mai afirmat ca, daca ii vor fi cerute probe in sprijinul acuzatiilor facute marti, la sediul CSM, le va aduce.

La randul sau, procurorul Doru Tulus, intrebat la iesirea din sediul Inspectiei Judiciare daca va contesta decizia de revocare, a raspuns: "Da. Absolut", informeaza Agerpres.

Procurorii Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus au fost audiati, miercuri, de Inspectia Judiciara. Dupa primirea avizului CSM, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a semnat revocarea celor doi.

Directia Nationala Anticoruptie preciza ca procurorii Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA, asa cum rezulta din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Parchetul General a dispus joi incetarea delegarii celor doi procurori pe functii de sefi de serviciu in cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, in care arata ca testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea catre vulnerabilizarea procurorilor.

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...