Procurorul Moraru Iorga obtine in instanta suspendarea ordinului semnat de Kovesi de revocare din DNA

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 22:22
14148 citiri
Procurorul Moraru Iorga obtine in instanta suspendarea ordinului semnat de Kovesi de revocare din DNA
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, miercuri seara, suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga (foto) a fost revocata din DNA. De asemenea, instanta a decis sesizarea Curtii Constitutionale in privinta articolului de lege legat de procedura de revocare a procurorilor DNA.

Decizia de suspendare a revocarii nu este definitiva, insa este executorie. Ea poate fi atacata in termen de cinci zile.

Instanta a admis in parte cererea procurorului Moraru Iorga de sesizare a Curtii Constitutionale, in privinta unui articol din Legea 304 privind organizarea judiciara, respectiv a celui referitor la procedura de revocare a procurorilor DNA: "Procurorii numiti in cadrul Parchetului National Anticoruptie pot fi revocati prin ordin al procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare".

"Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului procurorul-sef al DNA, ca neintemeiata. Admite in parte cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art.87, alin. 8 din Legea nr. 304/2004. Respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate art. 87, alin. 9 din Legea nr.304/2004.

In baza art.14 din Legea nr. 554/2004, suspenda executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al DNA pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in anularea ordinului. Cu recurs in 48 de ore de la pronuntare in ceea ce priveste cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Cu recurs in 5 zile de la comunicare, in rest", este decizia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti.

In 5 iulie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, dupa ce au fost audiati in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA.

Lui Moraru Iorga i s-a reprosat ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Doru Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspectia Judiciara a anuntat ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef adjunct Marius Iacob si procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetati disciplinar in urma sesizarii formulate de procurorii revocati.

Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus au contestat si la CSM decizia de revocare, iar contestatiile acestora au fost respinse in sedinta de plen din 14 septembrie.

Doru Tulus si Mihaiela Iorga au sustinut, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca decizia de revocare din functii a fost luata fara respectarea legii si au acuzat rapiditatea procedurii, in conditiile in care Inspectia Judiciara urma sa inceapa un control la DNA.

Citeste mai multe despre revocarea procurorilor Iorga si Tulus:

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
#anulare ordin revocare Moraru Iorga , #DNA