Procurorul Radescu invinge Inspectia Judiciara la Inalta Curte. Acuzatia era ca ar fi favorizat-o pe Kovesi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 10:18
20308 citiri
Procurorul Radescu invinge Inspectia Judiciara la Inalta Curte. Acuzatia era ca ar fi favorizat-o pe Kovesi

Procurorul Elena Radescu, care a condus echipa de inspectori desemnata sa efectueze controlul la DNA, a invins in instanta Inspectia Judiciara. Inalta Curte a stabilit definitiv ca in cazul Elenei Radescu nu a fost vorba de o abatere disciplinara.

Procurorul fusese cercetat disciplinar pentru ca ar fi facut afirmatii nereale la televizor si ar fi discutat cu Laura Codruta Kovesi.

Elena Radescu acuza in septembrie 2018 conducerea Inspectiei Judiciare de imixtiune in efectuarea controlului si de prelungire nejustificata a perioadei de control, fapt de natura a perturba activitatea DNA.

"Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva incheierii de sedinta din data de 27 iunie 2018 si a hotararii nr. 11P din 9 octombrie 2018, pronuntate de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 3/P/2018. Definitiva", este minuta completului de 5 judecatori, care a fost publicata in aceasta dimineata.

Acuzatiile Inspectiei Judiciare

In luna martie, Inspectia Judiciara anunta exercitarea unei actiuni disciplinare fata de inspectorul Elena Radescu.

Magistratului i se reprosa incalcarea procedurilor prin faptul ca ar fi facut "afirmatii nereale" la un post TV si ca a discutat cu Laura Codruta Kovesi fara sa se consulte cu colegii ei.

"S-a retinut ca inspectorul judiciar cercetat disciplinar a adoptat o conduita contrara demnitatii si prestigiului functiei pe care o exercita prin afirmatiile nereale, facute intr-o interventie telefonica la un post de televiziune. (..)

S-a retinut ca, in calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma sa efectueze un control la Directia Nationala Anticoruptie, inspectorul a incalcat procedura regulamentara prin aceea ca a discutat cu procurorul-sef al respectivei unitati de parchet conditiile de efectuare a controlului fara ca, in prealabil, sa consulte membrii echipei de control si solicite comunicarea datelor si informatiilor necesare in raport de obiectivele controlului, prin adresa avizata de directorul Directiei de inspectie judiciara pentru procurori, si sa instiinteze conducerea Inspectiei Judiciare", anunta la acea data Inspectia Judiciara.

Sectia pentru procurori din CSM a respins, in octombrie 2018, actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii
Gigi Contra
rank 1
Inspectia Judiciara a devenit o scula