Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 20:28
4211 citiri
Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

Directia Nationala Anticoruptie a explicat, marti, impactul pe care modificarile de marti din Parlament la Codul Penal il vor avea asupra dosarelor anticoruptie.

DNA sustine, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, ca prin aceste modificari ale Codului Penal "legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei".

Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Potrivit institutiei, ambele Conventii cer statelor membre ca in incriminarea coruptiei sa dea o definitie cat mai cuprinzatoare categoriilor functionarilor, coruptia membrilor Legislativului fiind in mod expres reglementata in cele doua Conventii. In plus, Romania se va afla astfel in situatie de neconformitate si cu standardele de cooperare judiciara internationala, nemaifiind in masura sa execute cereri de asistenta judiciara iin materie penala cu referire la aceste categorii de persoane, atunci cand se aplica regula dublei incriminari, mai transmite comunicatul.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

DNA arata ca in urma modificarii Codului Penal parlamentarii, presedintele tarii, deputatii si senatorii si cei care exercita profesii liberale nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate, precum luarea de mita si abuzul in serviciu.

Mai mult, inculpatii trimisi in judecata, in calitatile mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.

Sursa citata mentioneaza ca pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor un numar de 28 de parlamentari, in cauze instrumentate de DNA.

CSM contesta scoaterea parlamentarilor din categoria functionarilor publici: Scapa de raspunderea penala

De asemenea, CSM a sustinut ca, prin scoaterea presedintelui si a parlamentarilor din categoria functionarilor publici, "se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta".

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus, marti, cateva amendamentela Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...