Retrocedari ilegale la Buzau: Un fost prefect, un judecator si un angajat Romsilva, urmariti penal

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 22:44
4057 citiri
Retrocedari ilegale la Buzau: Un fost prefect, un judecator si un angajat Romsilva, urmariti penal
Foto: Gazeta Buzoiana

Paul Beganu (foto), fost prefect al judetului Buzau, este urmarit penal intr-un dosar deschis pentru retrocedari ilegale, in care sunt implicate mai multe persoane, printre care un judecator, un avocat si un angajat Romsilva.

Beganu, care a fost prefect al judetului Buzau in perioada 2009-2012, este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual, instigare la savarsirea infractiunii de fals intelectual si instigare la dare de mita, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

In acelasi dosar mai sunt inculpati Gheorghe Ceteras, acuzat de constituire de grup infractional, cumparare de influenta si dare de mita, Neculae Toader, judecator la Patarlagele, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, Mihail Vasile, avocat, acuzat de constituire de grup infractional organizat si complicitate la dare de mita, precum si Ion Irimia, angajat la Romsilva, acuzat de trafic de influenta.

"Concret, suspectul Ceteras Gheorghe, in cursul anului 2010, impreuna cu mostenitorul unei presupuse persoane indrituite la retrocedare si Vasile Mihail Cosmin s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5134,29 ha teren forestier - padure - care apartinuse 'Societatii Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera', in numele nou infiintatei SC FORESTIERA ARDELEANA SRL administrata de mostenitor", se arata in comunicatul citat.

In acest scop, suspectul Ceteras Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro, in doua transe, suspectului Irimia Ion, care avea influenta asupra prefectului judetului Buzau - Beganu Paul si altor functionari din cadrul regiei mentionate, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, mai sustin procurorii.

In acelasi scop, suspectul Ceteras Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro prefectului judetului Buzau - Beganu Paul, bani in schimbul carora prefectul a falsificat o adresa si a determinat o persoana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras Gheorghe sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in anul 2006.

De asemenea, suspectul Ceteras Gheorghe i-a remis suma de 250.000 euro judecatorului Toader Neculae din cadrul Judecatoriei Patarlagele pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia in dosarul in care Ceteras Gheorghe era parte. La schimb, judecatorul a dispus, in mod nelegal, reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea suspectului Ceteras Gheorghe.

Judecator adus cu mandat la DNA Ploiesti, in dosarul retrocedarilor (Video)

"Toate persoanele mentionate cunosteau ca prin activitatile derulate se aduc importante prejudicii statului roman, prin diminuarea semnificativa a patrimoniului silvic, urmarindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobandi terenuri conform legilor speciale de retrocedare, deposedarea fostei societati (Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera) nefiind realizata in urma unui act abuziv savarsit de catre regimul comunist.

In aceasta modalitate, a fost cauzat un prejudiciu in suma de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului", sustin procurorii.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Departamentul de Informatii si Protectie Interna si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#prefect Buzau urmarit penal retrocedari, #Paul Beganu urmarit penal retrocedari, #retrocedari ilegale Buzau , #DNA