Sefa DIICOT, retinuta de DNA: In dosar e urmarit penal si un deputat

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 07:49
3050 citiri
Sefa DIICOT, retinuta de DNA: In dosar e urmarit penal si un deputat

Deputatul UDMR Marko Attila este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, in dosarul privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren din Bucuresti, caz in care a fost deja retinuta sefa DIICOT, Alina Bica.

DNA precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii vineri dimineata ca deputatul Marko Attila era, la data faptelor, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Sefa DIICOT, retinuta pentru abuz in serviciu

Alina Bica, sefa Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a fost retinuta joi seara, dupa ce a fost audiata la sediul DNA, iar procurorii au dispus inceperea urmaririi sale penale pentru abuz in serviciu.

Alina Bica este acuzata ca, in 2011, a facut parte dintr-o comisie ANRP care a supraevaluat un teren din Capitala, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi fost beneficiarul unei decizii de despagubire in acest caz. Prejudiciul provocat statului este de 62,5 milioane de euro.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov. Cum e implicat Dorin Cocos (Surse)

In acelasi caz, si pentru Lacramioara Alexandru si fostul vicepresedinte ANAF Dragos Bogdan s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, dupa ce au fost la randul lor audiati la sediul DNA.

Toti trei au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, urmand a fi prezentati instantei supreme, vineri, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acelasi dosar a fost retinut si Emil Nutiu, expert evaluator, iar fata de Sergiu Diacomatu, membru al aceleiasi comisii din ANRP, si fata de omul de afaceri Stelian Gheorghe s-a dispus masura controlului judiciar pe toata perioada desfasurarii urmaririi penale.

Teren de 13 ha din Plumbuita, evaluat la aproape 90 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat DNA de joi seara, directia s-a sesizat din oficiu, pe 15 octombrie, "cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2".

Pe 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care faceau parte atunci Alina Bica, Alexandra Lacramioara si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului.

Terenul respectiv a fost supraevaluat astfel de la o valoare reala de 113.954.741 de lei, la o valoare de 377.282.300 de lei (echivalentul a 89.426.189 euro), adica valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei.

Conform procurorilor DNA, cei trei membri ai Comisiei "au fost constienti insa ca terenul era supraevaluat" si a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea).

La data respectiva, Alina Bica era si secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...