Seful DIICOT Alba, urmarit penal: A fabricat probe in dosarul comisarului Traian Berbeceanu

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 15:43
8089 citiri
Seful DIICOT Alba, urmarit penal: A fabricat probe in dosarul comisarului Traian Berbeceanu

Procurorul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, este urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile in dosarul in care s-a dispus arestarea preventiva a fostului sef BCCO Alba Traian Berbeceanu.

Procurorii DNA spun ca probele impotriva fostului sef al directiei de crima organizata Alba au fost obtinute in mod ilegal, unii dintre cei care au dat declaratii false fiind recompensati.

Cazul este fara precedent, dosarul fiind deschis in urma plangerii depuse de Traian Berbeceanu.

Totodata, mai sunt urmariti penal si Alin Muntean, ofiter de politie judiciara, pentru complicitate la savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu si complicitate la represiune nedreapta, precum si Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, in prezent procuror PT Alba, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.

Ce spun procurorii DNA

Ioan Muresan este acuzat ca a a dispus retinerea lui Berbeceanu in data de 21 octombrie 2013 "in absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savarsirea faptelor".

De asemenea, Muresan este acuzat ca "a folosit declaratii obtinute in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin intrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate in cauza, pentru a le determina sa dea declaratii impotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fara relevanta probatorie, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia".

In ceea ce il priveste pe ofiterul de politie Alin Muntean, procurorii DNA spun ca acesta a obtinut declaratii de martor impotriva lui Traian Berbeceanu "in urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate in alte cauze) ", precum si "prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate in relatii de adversitate cu Berbeceanu Traian".

De asemenea, ofiterul de politie e acuzat ca a intocmit anul trecut "procese-verbale de investigare cu continut neverificabil, avand caracter de inculpare" la adresa lui Berbeceanu, ele fiind ulterior foloste ca probe.

In plus, Muntean a a facut promisiuni nelegale sau a amenintat alte persoane cercetate in cauza pentru a obtine declaratii nevafavorabile lui Berbeceanu.

In ceea ce il priveste pe procurorul Nicolaie Cean, acesta este acuzat ca a pus la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii impotriva Berbeceanu, ca le-a transmis unor persoane ce urmau sa fie audiate promisiunea ca daca vor ajuta la inculparea lui Berbeceanu nu vor mai avea probleme in anumite dosare, dar si ca a manipulat anumiti martori, furnizandu-le informatii nereale pe care sa le spuna procurorului anchetator.

In urma desfasurarii acestei activitati, cei trei au obtinut, pentru ei sau pentru apropiati, foloase necuvenite, in sensul ca Traian Berbeceanu a fost denigrat, scos din politia judiciara si nu a mai putut instrumenta dosarele la care lucra.

Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv, perioada fiind prelungita. Ulterior s-a constatat ca "declaratiile martorilor audiati in cauza se refereau fie la aspecte despre care acestia sustineau ca le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concretete, fara relevanta la nivel probator".

De asemenea, au fost omise concluzile unei testari poligraf care nu erau favorabile acuzarii.

Cum au actionat cei trei

Ca urmare a probelor stranse de DNA, in august 2012 Muresan i-a cerut in repetate randuri lui Berbeceanu sa il numeasca pe Alin Muntean sef al Serviciului de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

Berbeceanu a facut verificari ale activitatii lui Muntean si, in urma constatarilor, a refuzat solicitarea.

"Aspectele mentionate mai sus, care periclitau pozitiile functionarilor publici, precum si interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natura a-i determina pe procurorii DIICOT Muresan Ioan si Cean Nicolaie, impreuna cu ofiterul de politie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, sa conceapa un plan prin care, folosindu-se de prerogativele si atributiile functiilor detinute, sa obtina, in mod injust, denigrarea si decredibilizarea ofiterului de politie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de politie judiciara detinut de acesta, precum si inlaturarea ofiterului din dosarele pe care le instrumenta", sustin procurorii DNA.

Din rechizitoriu reiese, printre altele, ca pentru a obtine marturiile necesare acuzarii lui Berbeceanu, ofiterul Alin Muntean "a facilitat persoanelor audiate, aflate in stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate si utilizarea unor telefoane mobile fara supraveghere".

Mai mult, s-a constatat ca acuzatia adusa lui Berbeceanu conform careia ar fi anuntat o anumita persoana ca urma sa fie perchezitionata nu se sustinea, pentru ca postul telefonic prezentat de Muresan era utilizat de o alta persoana.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...