Seful Directiei Antifrauda Suceava, retinut de DNA: Anunta cand se faceau controale

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 17:51
4054 citiri
Seful Directiei Antifrauda Suceava, retinut de DNA: Anunta cand se faceau controale

Seful Directiei Antifrauda Suceava, Ionut Vartic, si un om de afaceri au fost retinuti de DNA pentru folosire de informatii nedestinate publicitatii si complicitate la aceasta infractiune, inspectorul antifrauda fiind suspectat ca-l anunta pe omul de afaceri despre controalele la firmele sale.

Potrivit unui comunicat al DNA - Sectia de combatere a coruptiei, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Ionut Daniel Vartic, seful Directiei Regionale Antifrauda Fiscala (DRAF) Suceava, pentru trei infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, si a omului de afaceri Corneliu Ciuchea, asociat si administrator al unei societati comerciale, pentru complicitate la aceeasi infractiune.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 15 mai 2014, Ionut Vartic i-a furnizat omului de afaceri date confidentiale privind un control inopinat pe care inspectorii DRAF Suceava urmau sa il faca la un complex comercial din zona industriala a municipiului Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protectiei unei societati comerciale detinuta de Corneliu Ciuchea, care avea doua puncte de lucru in complexul respectiv.

DNA mai sustine ca seful Directiei Antifrauda Suceava a transmis in 17 iunie 2014 omului de afaceri Corneliu Ciuchea informatii confidentiale privind controalele pe care echipele de inspectori ale DRAF Suceava urmau sa le faca in Falticeni, iar ulterior Ciuchea a contactat un om de afaceri din Falticeni pe care l-a avertizat cu privire la iminenta descinderii inspectorilor fiscali. In continuare, persoana respectiva a transmis informatiile altor agenti economici, parteneri de afaceri.

In contextul in care una dintre echipe a facut un control la un punct de lucru al firmei omului de afaceri din Falticeni, fiind descoperite plusuri in gestiune fata de inregistrarile casei de marcat, inspectorii intentionand sa dea o amenda de 8.000 de lei, barbatul respectiv l-a contactat pe Ciuchea caruia i-a solicitat sprijinul, temandu-se de eventualitatea unui control la un depozit en-gross din Falticeni si de posibilitatea inchiderii temporare a activitatii firmei.

"Din actele de la dosar a rezultat ca inspectorii Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava s-au limitat la aplicarea contraventiei de 8.000 lei, fara sa inchida activitatea si fara sa extinda controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei", arata procurorii.

In ordonanta de retinere se mai mentioneza ca in 5 decembrie 2014, in baza unui ordin al presedintelui Directiei Generale Antifrauda Fiscala si sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei institutii, inspectorii DRAF Suceava au facut controale la diverse societati comerciale din judetul Suceava, iar inainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Ionut Vartic, in virtutea functiei detinute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, afland la scurt timp si firmele care erau vizate de verificari.

"In vederea anuntarii reprezentantilor unor societati comerciale protejate cu privire la iminenta desfasurare a controalelor, Vartic Ionut Daniel i-a comunicat informatia lui Ciuchea Corneliu, care, la randul sau, a transmis-o altor persoane. Datorita relatiilor apropiate cu Corneliu Ciuchea, Ionut Daniel Vartic l-a prevenit pe primul mentionat cu privire la efectuarea controalelor inca dinainte de a lua cunostinta de tematica si societatile comerciale vizate, in asa fel incat acesta sa isi poata lua masurile necesare evitarii constatarii unor eventuale nereguli de catre organele de control", sustin procurorii anticoruptie.

Cei doi urmeaza sa fie prezentati, vineri, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Cornel Ciurchea este administrator al firmei Valea Obcinilor din Suceava.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#sef antifrauda Suceava retinut , #DNA
Comentarii
T
tudorion46
rank 5
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Seful Directiei Antifrauda Suceava, retinut de DNA: Anunta cand se