Seful DNA anunta o mega-ancheta transnationala intr-un caz de fraude europene in agricultura: Milioane de euro au fost "spalati" in Romania

Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 13:41
10269 citiri
Seful DNA anunta o mega-ancheta transnationala intr-un caz de fraude europene in agricultura: Milioane de euro au fost "spalati" in Romania

In ultimii 4 ani, DNA a primit 241 sesizari de la DLAF si OLAF privind suspiciuni de comitere a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, iar, pe de alta parte, procurorii DNA au solicitat frecvent sprijinul DLAF in desfasurarea anchetelor deschise in aceasta materie.

Precizarea a fost facuta de seful interimar al DNA, Calin Nistor, la o dezbatere organizata, miercuri, cu tema "Tendinte in investigarea fraudelor si coruptiei care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene".

Potrivit acestuia, in cauze complexe, cu elemente transnationale, a fost necesara in 2018 trimiterea de cereri de comisie rogatorie sau ordine europene de ancheta, dupa caz, autoritatilor judiciare din tarile membre UE precum Italia (cele mai multe), Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Irlanda, sau unor state terte precum SUA, Turcia, Serbia sau Liban.

"Desfasuram urmarirea penala in dosare in care colaboram atat cu OLAF, cat si cu colegi din alte state membre in echipe comune de ancheta, cu sprijinul EUROJUST.

O astfel de echipa comuna de ancheta este in prezent in derulare intr-un caz in care colegii nostri colaboreaza cu procurorii dintr-o tara din sud-vestul Europei (nu pot inca sa va dau prea multe detalii, pentru a nu periclita ancheta) si desfasoara activitati de cercetare a unor persoane suspectate de savarsirea a zeci de fraude in sectorul agricol prin folosirea de declaratii false de inchiriere sau concesiune de terenuri si angajarea unor drepturi la plata ilegale.

In urma savarsirii acestor infractiuni, suspectii au obtinut fraudulos milioane de euro din fonduri europene, parte din suma fiind reinvestita, prin spalare de bani, in Romania," declara Calin Nistor.

DNA si Parchetul European

Seful DNA declara ca, dupa constituirea Parchetului European, care urmeaza sa fie condus de Laura Codruta Kovesi, DNA trebuie sa aiba relatii de coperare cu aceasta structura europeana.

"Mai mult decat atat, avand in vedere experienta si expertiza pe care precizam ca procurorii DNA o au in investigarea si sustinerea in fata instantei de judecata a acuzarii in cauze de fraude europene, avem tot temeiul sa ne asteptam ca, din randul procurorilor DNA, sa fie alesi procurorul european al Romaniei si procurorii europeni delegati.

Pana atunci, insa, mai avem multe dosare in care lucram si probleme de aplicare practica de discutat in cadrul unor reuniuni ca aceasta, in care dorim sa dezvoltam o intelegere comuna a fenomenului fraudelor europene la nivelul tuturor autoritatilor nationale implicate in prevenirea, controlul si investigarea acestui tip de fraude", conchide Nistor.

938 de inculpati in ultimii 4 ani

Calin Nistor a prezentat si o statistica privind cazurile de fraude europene.

Potrivit acestuia, in ultimii 4 ani (anul 2019, nefiind incheiat, nu intra in calcul), DNA a trimis in judecata 938 de inculpati, in 363 de cauze pentru comiterea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE.

Prejudiciul retinut in aceste cauze a fost de 494 de milioane de lei, din care aproximativ 90% reprezinta prejudiciul la bugetele Uniunii Europene.

In aceeasi perioada de referinta, instantele de judecata au condamnat deja 452 de inculpati si au obligat persoanele condamnate la despagubiri catre partile civile in valoare de aproximativ 140 milioane lei.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...